На 6 септември 1870 г. – Денят на изборите –

...
На 6 септември 1870 г. – Денят на изборите –
Коментари Харесай

Как Запада поведе борбата на жените за правото им на глас

На 6 септември 1870 година – Денят на изборите – служителите в Уайоминг се усещат угрижени. Предишната година нападателна група в Саут Пас се пробва да попречи на афроамериканците да гласоподават. И от този момент законодателната власт дава цялостно политическо тъждество на своите жители. Не е по никакъв начин ясно по какъв начин ще бъде посрещната тази смяна.

 19th Amendment Pg1of1 AC

Деветнадесетата корекция на американската конституция

С наближаването на 100-годишнината от 19-та корекция (26 август 1920 г.) през идната година рекорден брой дами ще се кандидатират за президент на Съединени американски щати. Целият този път започнва на Запад, където едно бързо изменящо се общество, съчетано с готовност за промени, разрешава на суфрагистите да разклатят основите на владичество на мъжкото върху политиката. Все още съществуващия расизъм значи, че не всички дами могат да гласоподават. Все отново изборът на Запада коренно да разшири правото на глас вкарва още милиони американци в областта на политиката.

След като Гражданската война завърши през 1865 година, признатите ремонти дават доста цивилен права на доста дами, само че не подсигуряват правото им на глас. Въпреки напъните на националните изборни придвижвания, източните и южните локални държавни управления не могат да одобряват такава радикална идея.

На запад са по-отворени към концепцията за разширение на правата. Мнозина считат, че железниците и корпорациите са прекомерно мощни и че обществото и държавното управление са прекомерно корумпирани като вземат властта от елементарния мъж и жена. Както госпожа Е.П. Торндике от Калифорния споделя през 1880 година: „ Този мъжки опит за републиканска форма на ръководство се оказа презрян неуспех и бързо се сля в олигархия, където измамата, некомпетентността и тиранията са водещите характерности. “

Но вкоренените ползи рядко се пускат без пердах. Първоначалните триумфи в Уайоминг и Юта са последвани от години на провали: Вашингтон уголемява изборно право през 1883 година, само че Върховният му съд го анулира през 1887 година Тежките борби обръщат наклонност през 90-те години на 19 век, когато дамите в Колорадо, Юта и Айдахо получават достъп до урната. Но по-късно напредъкът още веднъж стопира.

Въпреки това суфрагистите упорстват. Те изтъркват подметките на обувките си по шествия, изнасят речи в мини и по върховете на планинините, провеждат женски клубове и паради за изборни права. Те построяват обединения с други реформатори – членове на профсъюзите и прогресисти – и получават поддръжка от мормонските общности. Суфрагистите лобират пред законодателните органи на страната и упорстват за промени в изборната система. Много от тези ограничения не дават плод, до момента в който Вашингтон не обезпечава пробив през 1910 година, като възвръща правата и по-голямата част от Запада поддържа дамите скоро по-късно.

Различните общности в Запада са от решаващо значение за триумфа на тези акции. Много афроамерикански, латиноамерикански, китайско-американски и коренни поданици дами виждат изборните права като метод за надзор над себе си и над своите общности. В тирада в Сан Франциско през 1896 година, афроамериканската суфражистка Наоми Андерсън споделя, че „ изборното право на дамите ще докара до доста изгоди както за мъжете, по този начин и за дамите. “

Но даже и когато западните щати дават правото на глас на дамите, доста от тях също одобряват и по този начин наречените Закони на Джим Кроу, които са в южен жанр и включват полагане на проби за просветеност и за равнище на британски език и които постоянно се употребяват да злепоставят имигранти и латиноамериканци. Тези закони се ползват и против коренните общности. През 19 век федералното държавно управление принуждава индианците непрестанно да свиват резерватите си, с цел да предизвикват заселването на нови земи на Запада за тяхна сметка. До прекосяването на Закона за индианското поданство през 1924 година единствено коренните американци, които се отхвърлят от своята племенна еднаквост, могат да станат пълноправни американци. Но даже и след 1924 година доста западни щати не престават да лишават коренните американци като тези дискриминационни закони и практики не престават и през днешния ден.

Лора Айзенхут

Въпреки че използването на изборното право е ненапълно, то разрешава на някои дами – най-вече бели дами – да създадат кариера в политиката. Западът създаде първата жена, определена в държавен офис, Лора Айзенхут от Северна Дакота през 1892 г.; първата жена, която служи в Конгреса, Джеанет Ранкин от Монтана, през 1917 г.; и първата жена губернатор, Нели Тейло Рос от Уайоминг през 1925г.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР