На 6 март болните от коронавируса, известен като COVID-19, надхвърлиха

...
На 6 март болните от коронавируса, известен като COVID-19, надхвърлиха
Коментари Харесай

Над 200 хил. случая на коронавирус - как броят се удвои за 2 седмици

На 6 март болните от ковид, прочут като COVID-19, надвишиха 100 хиляди души, а инфектираните отвън азиатския колос бяха 20% от всички. За съпоставяне при започване на януари те бяха едвам десетки.

Почти две седмици по-късно 200 хиляди души са доказаните случаи по данни, събрани от разнообразни платформи въз основата на данните, предоставяни от всяка дърава. При това е изцяло допустимо инфектираните да са доста повече поради другия метод на доста страни към тестванията.

Какво значи цифрата 200 хиляди

Това не са всички инфектирани сега.

Над 200 хиляди е сборът на записаните от началото на епидемията до момента. От тях " дейните " случаи са над 110 хиляди, " завършените " - над 90 хиляди

" Активните " - болните в даден миг - са най-вече леки (над 100 хиляди в последните 24 часа). Едва над 6000 са тези, в които болните са в сериозно или съществено положение.

От " завършените " сред 80 и 82 хиляди (според разнообразни данни) към този момент са здрави, смъртните случаи са над 8 хиляди

Смъртността варира по страни, само че е сред 3 и 4%.

Какво се промени

Епицентърът към този момент от дълго време не е китайският град Ухан, нито градове в провинция Хубей, чийто център е той. Азиатските страни записват релативно преодоляване на болестта и това важи за Китай, Япония и Южна Корея, въпреки в Малайзия случаите да се усилват.

Проблемът към този момент е в Европа, която взе невиждани ограничения, с цел да се оправи, и в Съединените щати, които също са в десетте най-засегнати. Блокади, лимитирано напредване, и затваряне на граници, са всекидневие, само че новите случаи, регистрирани всеки ден, са хиляди.

Стотици милиони са наранени от рестриктивните мерки в Европа в миг, когато Китай ги разхлабва. Блокадата, въведена в Хубей и другаде, пристигна, откакто в началото китайските управляващи седмици наред отказваха да одобряват вируса като проблем. Междувременно хиляди от Ухан посетиха Европа и други места, преди да се появят рестриктивните мерки. Днес Китай самичък предлага на Запада помощ.

Тук е световната картина към 27 януари, тук - към днешна дата.

Далеч освен огромните страни

Вчера Черна гора спря да бъде единствената " страна без ковид " в Европа, откакто записва два случая. За няколко седмици коронавирусът обхвана всички американски щати.

Епидемията обаче е сериозен проблем надалеч освен за най-големите стопански системи или за най-населените страни, мощно свързани с Китай. Действително над 30 хиляди са през днешния ден случаите в Италия , над 10 хиляди - в Испания и Германия . Във Англия има прогнози за милиони инфектирани и стотици хиляди жертви в близката година. Никой не знае какъв брой тъкмо са случаите в Иран , където рецесията се разраства, а през днешния ден бе маркиран най-големият брой жертви.

Италия и Испания обаче са единствените огромни (разглеждано по европейските критерии) страни измежду десетте в света с най-висока заболеваемост на милион души. Уязвими се оказаха най-малките страни като Сан Марино с население 33 хиляди души и 119 случая или Исландия с 360 хиляди души и 250 случая. Населението на Швейцария не е доста по-голямо от българското - 8.57 млн. - а има 2742 случая. В първите 10 е и Норвегия - с 5.6 млн. души и 1527 инфектирани. Естония , с 1.3 млн. души, има 258 случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР