На 5 юли 1946 г., по време на модно ревю

...
На 5 юли 1946 г., по време на модно ревю
Коментари Харесай

На 5 юли светът видя първите бикини. Какво е общото между тях и ядрената бомба

На 5 юли 1946 година, по време на фешън ревю в Париж, стилният модел Мишлен Бернардини излезе на подиума, покрита с две тесни линии плат - нов жанр на бански костюм, който е изобретен от парижкия фешън дизайнер Луи Реард.

Той усъвършенства банския костюм " Атом " (костюм от една част, т.е. неделим), основан няколко месеца по-рано от Жак Ейм. Луис се пошегува, че моделът му е " разграничен атом ".

Такъв рекламен девиз беше употребен в продажбите: „ Бикини е разграничен атом! “ По думите на моделиера, на него му направило усещане, че девойките си обръщали своите бански костюми, с цел да се изпекат по-добре. Тогава му пристигнала концепцията да сътвори " разграничен " бански.

Публиката не схванала много смелото решение и го оповестила за вулгарно. Дори на подиума никой модел не се съгласявал да излезе в " разграничен " бански. Единствено 19-годишната стриптизьорка Мишелин Бернардини, с което и влиза в историята.



Новия плажен костюм незабавно бил кръстен «бикини» — за този термин Реард бил въодушевен от тестванията на нуклеарно оръжия на атола Бикини, над кокойто 4 днси по-рано Съединени американски щати провели тестване на атомна бомба. Намеквайки, че банският с горнище и долнище има «ефект на взривена бомба».



Всъщност тъкмо по този начин си е било, шокът от новия модел, както от ядрев гърмеж, траял към 10 години. На доста плажове бил неразрешен подобен тип бански. Значителен принос в популяризацията на бикините през 1950-е години имат актрисите Бриджит Бардо и Мерилин Монро.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР