. На 5-ти май 1961 г., по-малко от месец след

...
. На 5-ти май 1961 г., по-малко от месец след
Коментари Харесай

Отбелязваме 59 години от полета на първия американец – Алън Шепърд

. На 5-ти май 1961 година, по-малко от месец след полета на Юрий Гагарин, НАСА съумява да изстреля задачата “Фрийдъм 7 ”, в хода на която Алън Шепърд се трансформира в първия американец, достигнал космоса. Съюз на съветските социалистически републики отмъква успеха от Съединени американски щати безусловно в последния миг, защото американците са на косъм от това да изстрелят астронавт. Причината е в колебливостта на екипа на Вернер декор Браун, който упорства да има още един финален безпилотен полет. Самият Шепърд споделя по-късно: “Бяхме ги хванали. Бяхме ги хванали за късата коса – и я пуснахме ”. 

Историята е следната: на 31 януари 1961 година НАСА изстрелва галактически транспортен съд “Мъркюри ”, а вътре е шимпанзето Хам. По време на полета са видяни някои проблеми – спад на налягането в кабината, както и отклоняване от целевата траектория. Мисията в последна сметка приключва сполучливо и шимпанзето се завръща живо, само че Вернер декор Браун желае нов безпилотен полет, с цел да се увери, че ракетата-носител и галактическият транспортен съд работят обикновено. 

Съюз на съветските социалистически републики употребяват случая ловко, с цел да изстрелят Юрий Гагарин на 12-ти април… и с това извоюват нова победа в галактическата сфера. 

Какво щеше да е, в случай че Шепърд беше полетял първи в космоса? Макар че полетът на астронавта трае единствено 15 минути и е суборбитален, за разлика от Гагариновата цяла обиколка към Земята, сигурно американците щяха да оповестят галактическата конкуренция за извоювана. И евентуално за Кенеди нямаше да има тласък да слага цел пред НАСА да изпраща човек на Луната. През 1961 година към този момент се появяват прекалено много фактори – руснаците са изстреляли първия сателит, първата роботизирана задача Луната и първия човек в космоса. Именно това постанова започването на стратегия, която да потвърди изрично върховенството на американската космонавтика.  

Въпреки че Алън Шепърд е втори, а Гагарин – първи, има някои неща, в които полетът на американеца извоюва състезание. Най-вече: изстрелването на “Фрийдъм 7 ” е първата пилотирана задача, която е показана в действително време по малките екрани. За разлика от нея, полетът на Гагарин е извършен в секретност. Освен това има един подробност, който е неизречен от Съюз на съветските социалистически републики – кацането на Гагарин. Съветският космонавт не се завръща с галактическия си транспортен съд, а катапултира във въздуха. Шепърд до края на самия полет, чак до завръщането си в океана, остава в галактическия си транспортен съд.

Но историята е такава, каквато е – Гагарин е първият – и това е реалност, макар че даже в България някои се пробват да му оспорят шампионата, напълно неуместно. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР