На 5 септември църквата почита Св. пророк Захарий и праведна

...
На 5 септември църквата почита Св. пророк Захарий и праведна
Коментари Харесай

Църквата почита Св. пророк Захарий и праведна Елисавета. Вижте кой празнува имен ден днес

На 5 септември църквата уважава Св. оракул Захарий и праведна Елисавета.

Двамата светци са родители на св. Йоан Кръстител. Захарий бил наследник на духовник Варахия, Елисавета - сестра на Анна, майка на Дева Мария.

Те живели по времето на цар Ирод (6 век прочие Хр.). Св. Захарий бил духовник от Хеврон, нямали деца до дълбока напреднала възраст. Но един път, когато Св. Захарий бил на промяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, му се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му лишил гласа досега, в който се сбъдне предсказаното. Скоро откакто се прибрал вкъщи си, Елисавета заченала.

Захарий бил погубен в храма сред жертвеника и олтара от Иродовите бойци, задето не споделил къде е синът му - детето Йоан, с цел да го погубят по наредбата за изтребване на Витлеемските младенци.

Света Елисавета, защитавана от Бога, дружно със сина си живеела в разтворилата се планина. По Божие предписание за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.

Четиридесет дни след убийството на Захария, Света Елисавета, майката на Предтечата, се показала в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълноправие и защитаван в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

На този ден честват Елза, Елисавета, Изабела, Захари, Хари, Светлозар, Светлозара
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР