На 5 май, от 16:00 часа, в къща музей “Иван

...
На 5 май, от 16:00 часа, в къща музей “Иван
Коментари Харесай

Редят изложба Заедно по пътя на Кирил и Методий в Берковица

На 5 май, от 16:00 часа, в къща музей “Иван Вазов ” – Берковица ще бъде открита изложбата “Заедно по пътя на Кирил и Методий ”. През 2018 година по покана на интернет радио „ Татковина “ пет български учебни заведения в чужбина се включиха в забавен план – учениците трябваше да нарисуват буквите на кирилицата и глаголицата и с тях да бъде завършена обща галерия, представяща пътя на българската писменост.
След редица сполучливи изложения в България и по света, Азбучната сбирка " Заедно по пътя на Кирил и Методий‘‘ продължава да пътува и да възхищава публиката, като ще гостува и в градчето ни под Ком. Училищата не са определени инцидентно. Намират се на пътя, изминат от Кирил и Методий – от основаването до одобряването на славянската книжовност – Солун и Константинопол, Микулчице и Залавар и най-после Рим. Учениците рисуват буквите на кирилица и глаголица и по време на творчеството им се раждат забавни решения, цялостни с фикция и обич към нашата писменост. Най-вълнуващата част е процесът на основаването на творбите. В работата са въвлечени художници и консултанти, а децата имат опция да развихрят въображението си.
Изложбата ще показа Илиана Нанчева – основател и уредник на Азбучния план и един от основателите на интернет платформа за българите по света радио “Татковина ”. Тя ще опише на присъстващите по какъв начин е зародила и е била осъществена концепцията за плана и какво е символното му значение.
Събитието е част от Културния календар на Община Берковица за 2023 година и се провежда взаимно с Музеен комплекс – Берковица във връзка 24 май.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР