На 5-годишна възраст Джон Лесли Куган, известен като Джеки Куган,

...
На 5-годишна възраст Джон Лесли Куган, известен като Джеки Куган,
Коментари Харесай

Децата актьори и закона на Куган

На 5-годишна възраст Джон Лесли Куган, прочут като Джеки Куган, към този момент е деец в киното, откакто Чарли Чаплин го открива през 1919 година. Джаки взе участие в „ A Day’s Pleasure “, а поради усърдната си работа, по-късно играе и в „ The Kid “ (1919), „ Daddy “ (1923), „ Long Live the King “ (1923), „ Tom Sawyer “ (1930) и „ Huckleberry Finn “ (1931).

 jackie coogan

Когато става на 21 и към този момент може да се разпорежда с парите си, които самичък изкарва, към $4 милиона ($67 милиона днес), Куган научава, че майка му и доведения му татко са похарчили множеството. В последна сметка той се озовава с $250 000, половината от които изчезват, когато съди родителите си.

Казусът довежда до приемането на Закона за децата артисти, прочут още като Закона на Куган.

Той влиза в действие през 1938 и задължава % от компенсацията на децата артисти да бъде заделена в специфична сметка, с цел да може те да се възползват от парите си, когато навършат пълноправие. По времето на Куган, съгласно законодателството на щата Калифорния, парите му в действителност са принадлежали на майка му и тя е могла да прави с тях каквото си желае.

В последвалите години след приемането на закона, алчни родители въпреки всичко са намирали малки врати в него. Затова през 1999 и 2003 година се одобряват допълнения към закона. Според днешната му версия, работодателя се задължава да внесе 15% от заплащането на актьорчето в специфичната му сметка, а в случай че родителят не успее да направи такава, да ги подава на Actors Fund of America. Също по този начин към този момент всички пари принадлежат на детето, а не се споделят с родителите.

Калифорния скоро направи изменениея на закона, в частта за 15-те % – за децата, които „ играят като масовка или извършват други сходни длъжности “.

Към днешна дата Actors Fund of America има над 38 000 непоискани депозита, 80% от които са за по-малко от $99.

Джеки Куган води забавен живот. Той намира още веднъж славата и като възрастен – в ролята на Чичо Фестър от „ The Addams Family “.

 fester_lurch_1966-640x507

През 1938 година се дами за актрисата и пинъп модел от Втората международна война Бети Грабъл, само че се развеждат три години по-късно. По време на войната той служи в армията като тогава пилотира аероплан със 100 английски бойци във вражеските японски територии. След това се завръща в Холивуд, където продължава безпроблемно с кариерата си в идващите 4 десетилетия въпреки и в не доста огромни филми.

 betty-grable-world-war-ii-pin-up-1943-everett

Въпреки че през 50-те години взе участие във второкласни ленти като „ Outlaw Women “ и „ Escape from Terror “, постоянно е канен по телевизионни излъчвания и шоа в това число и в „ Alfred Hitchcock Presents “. Освен в „ The Addams Family “ той взе участие и в сериали като „ The Wild Wild West “, „ I Dream of Jeannie “, „ The Brady Bunch “, „ The New Scooby Doo Movies “, „ Love American Style “, „ Hawaii Five-O “ (първият.

Джеки не е единственото дете звезда, което прибягва до съд, с цел да разполага с парите си. През 90-те години Маколи Кълкин от „ Home Alone “ съди родителите си по същата причина, както и Куган. Няколко години по-рано Гари Колман от сериала „ Different Strokes “ печели над $1 милион в дело против родителите си, които изхарчват съвсем $4 милиона от парите му. През 2000 година Лий Ан Раймс, тогава на 17 години, съди татко си Уилбър Раймс и мениджъра си Лайл Уолкър за $7 милиона. Тя твърди, че двамата са изтеглили 30% от приходите й като са удвоили мениджърските такси, както и че са въртяли други незаконни схеми. В последна сметка двете страни се спогаждат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР