На 5 февруари от 10.30 часа ще се именува зала

...
На 5 февруари от 10.30 часа ще се именува зала
Коментари Харесай

Дни на Леда Милева в Детския център на Столична библиотека

На 5 февруари от 10.30 часа ще се именува зала в Детския център на името на Леда Милева, която беше дълготраен другар на дребните читатели на Столична библиотека и нейния екип.
Изложбата „ Детският свят на Леда Милева ” показва едни от първите стихотворения на Леда Милева, оповестени в интервала 1940-1947 година в детските списания: „ Първи стъпки ”,„ Прозорче ”, „ Звънче ” и „ Детско здраве ”. Интерес съставлява детската поредност „ Мирчо и Немирчо ”, която стартира да излиза в сп. „ Първи стъпки ” -1940 година С „ Мирчо и Немирчо “ е сложено началото на българските комиксови герои като илюстрациите към стиховете са на известните художници Никола Тузсузов, Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова. В изложбата са показани първите стихосбирки на Леда Милева: „ Заю на разходка ” (1946),„ Няма време ” (1949) и някои от последните като „ Кънки на колелца ”, показана в Столична библиотека от писателката във връзка нейната 90-годишнина през 2010 година, както и снимки от срещите на поетесата в библиотеката в интервала 2000-2010 година и нейните послания към дребните читатели.
В богатата стратегия на Дните на Леда Милева са включени забавни начинания и арт ателиета за деца, отдадени на творчеството на огромната детска писателка.
Паметна вечер в Столична библиотека
Столична библиотека дружно с ДА „ Архиви “, Българският П.Е.Н. център,Съюз на българските писатели, Международната фондация „ Гео Милев “,издателство „ Захари Стоянов “ провеждат паметна вечер,посветена на стогодишнината на Леда Милева, която ще се организира на 5 февруари 2020 година от 18 часа в Американския център на библиотеката.
Свои мемоари за огромната поетеса ще опишат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев, роднини на Леда Милева.
Държавна организация „ Архиви " ще показа документална галерия с скъпи експонати и артефакти от персоналния фонд на Леда Милева. Всички експонати се демонстрират за първи път пред аудитория:оригинални документи, неповторими ръкописи и фотоси с бележити създатели и обществени персони,международни награди и оценки, персонална преписка, книги с подписи и преводни издания на писателката. Един от най-емблематичните артефакти е дребната тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева на 9 години(февруари 1929) като „ Зимен сън ” и други Ще бъде прожектиран документален филм за Леда Милева на нейния племенник проф. Андрей Аврамов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР