На 4 май футболната легенда Георги Аспарухов щеше да навърши

...
На 4 май футболната легенда Георги Аспарухов щеше да навърши
Коментари Харесай

Семейството на Гунди оцелява като по чудо в бомбардировките над София

На 4 май футболната легенда Георги Аспарухов щеше да навърши 80 години, в случай че не си беше отишъл без време в стоманения пъкъл на Витиня.

 

Най-обичаният и харизматичен български състезател за всички времена умира едвам на 28 с различен огромен футболист – Никола Котков. Легендата за Гунди обаче и до през днешния ден е жива, а по-старите ентусиасти, имали щастието да гледат играта и головете му, и в този момент въздишат по загатна за снажния лидер на футболна България.

 

Георги Аспарухов Рангелов-Гунди се ражда във военната 1943 година В разгара на Втората международна война къщата им в столичния квартал „ Слатински редут “ не след дълго бива срутена на половина от бомбардировките над София. Той и фамилията му оцеляват като по знамение.

 

Родът на Рангелови произлиза от село Беренде, сгушено до река Нишава сред Драгоман и Годеч, близо до границата с Югославия. Дядо му Герасим се мести дружно с баба му Иванка в столицата през 1927 година, където купува 2 декара имот и построява къщата им.

 

Бащата Аспарух е само момче от общо четири деца в фамилията. Завършва политехническото учебно заведение в София, след което отива боец в Казанлък, където постъпва в Държавната военна фабрика. Бай Рангел играе за футболния тим на оръжейното дружество през 30-те години, рита още в Първомай и софийския „ Шипка “.

 

През 1942 година се дами за хубавицата Мария от Войнеговци и година по-късно се ражда синът им Георги, а по-късно и щерка им Лидия. Тя се насочва към волейбола и се дами за огромния ни разпределител Димитър Каров.

 

Както всяко софиянче в тези години, дребният Георги се възпламенява по футбола с парцалената топка на улицата, по поляните в махалата и в двора на учебното заведение. Играе чудесно и волейбол. Сам си харесва прякора – по този начин са наричали преди време футболиста Георги Георгиев от „ Раковски “. „ Казвам се Георги, само че ми викат Гунди “, показва се той още от ученическите си години.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Георги Аспарухов Рангелов – Гунди Никола Котков Витиня Втората международна война бомбардировки
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР