На 4 декември изтече срокът за изплащане на гарантираните суми

...
На 4 декември изтече срокът за изплащане на гарантираните суми
Коментари Харесай

112 000 вложители в КТБ получиха парите си

На 4 декември изтече срокът за погашение на обезпечените суми на вложителите в Корпоративна комерсиална банка АД (н) – КТБ АД (н). Общо 3 милиарда и 687 милиона лева, или 99.8% от общата сума на подлежащите на погашение влогове, са изплатени от ФГВБ на над 112 хиляди инвеститори в КТБ АД (н), считано от началния ден на изплащането – 4 декември 2014 година, до 4 декември 2019 година, само че общата численост на сметките в банката бе над 500 хиляди, заяви фондът.

Близо 7 млн. лева депозити са останали непотърсени от жители и компании, като най-често става въпрос за дребни суми от по няколко лв..

За да бъдат изплатени обезпечените влогове в затворената банка, фондът получи заем от бюджета. Последната част от него - към 500 млн. лева, е била върната преди края на предходната година, заяви изданието “Капитал”.

Преди банкрута на КТБ във фонда имаше 2,1 милиарда лева Парите бяха събрани от вноските, които вършат банките в него. Гарантираните влогове в банката, които по закон са до 196 хиляди лева, бяха на обща стойност над 3,6 милиарда лева

Част от средствата на фонда бяха в държавни скъпи бумаги. Те не бяха продадени, с цел да не се основат земетресения във финансовата система. Поради това страната отпусна заем за изплащането на обезпечените влогове в КТБ.

Размерът на гласуваните средства бе до 2 милиарда лева, от които са усвоени към 1,7 милиарда лева

Фондът има да връща още близо 600 млн. лв. по други два заема - от Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната банка за възобновяване и развиване. Тези средства бяха употребявани, с цел да се върнат парите в бюджета. В момента фондът разполага с над 700 млн. лева

През предходната година той получи и 409 млн. лева от първите приходи от продажбата на имущество и активи на КТБ, защото е първи по ред заемодател.

Очаква се през тази година да има и нови приходи. Последната публикация на синдиците на КТБ е за продажбата на притежавани от банката 25 723 облигации с номинал 1000 евро всяка, издадени от “НУРТС България”.

Срокът за подаване на документи от евентуални купувачи изтече в 16 часа на 6 януари тази година.

Синдиците имат право да дават налична информация на едно или повече лица, без авансово да уведомяват който и да е от евентуалните купувачи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР