На 31 юли са Богородични заговезни - последният ден, в

...
На 31 юли са Богородични заговезни - последният ден, в
Коментари Харесай

Богородични заговезни - какво трябва да знаем

На 31 юли са Богородични заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост на 1 август

 Богородични заговезни. Това е денят преди началото на Богородичните пости на 1 август, които свършват с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.  В този интервал, на 6 август, е и различен огромен християнски празник – Преображение Господне.

Богородичните пости са един от четирите многодневни интервали, отдадени на самоограничение и молебствия и очакване на Голяма Богородица. В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.



 

Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към допустимо по-пълна духовна вглъбеност, като заобикаляме шумните развлечения, кавгите, чувствените пристрастености и пороци и се упражняваме умишлено в добродетелен живот и добродеяния.

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни артикули. Телесното самоограничаване по време на поста се показва най-много в избягването на щедро хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, само че е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР