На 30 юни в сградата на Министерския съвет се проведе

...
На 30 юни в сградата на Министерския съвет се проведе
Коментари Харесай

Премиер в оставка с Пътна карта срещу корупцията

На 30 юни в постройката на Министерския съвет се организира съвещание на Националния съвет по антикорупционни политики (НСАП). Заседанието беше ръководено от ръководителя на съвета – министър председателят в оставка Кирил Петков и от заместник-председателя – министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова.

Участие в съвещанието взеха вицепремиерът в оставка Калина Константинова, представители на държавни институции, на правосъдната власт и на неправителствените организации, които са членове на Гражданския съвет към НСАП, както и представител на Базелския институт за положително ръководство.

Съветът одобри за сведение отчетите на КПКОНПИ „ Анализ на докладите за осъществяване на антикорупционните проекти за 2020 година на първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет “ и „ Анализ на антикорупционните проекти за 2021 година на първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет “.

Обсъден беше и Отчет за осъществяване на ограниченията, включени в Пътната карта за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Република България 2021 – 2027 година за интервала март 2021 година – май 2022 година

Взето беше решение за иницииране на промени в процедурата по приемане на членове на Гражданския съвет към НСАП и ролята му в поддръжка на активността на съвета.

Членовете на НСАП насочиха оферти за актуализиране на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Република България 2021 – 2027 година и Пътната карта за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Република България 2021 – 2027 година

Премиерът в оставка акцентира, че е належащо да се подхващат бързи ограничения за противопоставяне на корупцията, които да дадат съответни и забележими резултати. За задачата в документите следва да се разработят целенасочени ограничения с на практика решения, които да дадат действителни резултати в къси периоди. Предложено беше оптимално въвеждане на цифрова промяна като хоризонтална антикорупционна мярка.

Базелският институт за положително ръководство ще оказва помощ на НСАП в създаването и осъществяването на ограниченията, в осъществяване на Меморандума за съдействие, който беше подписан с държавното управление на 18 май т.г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР