На 30 юли почитаме паметта на светите апостоли Сила, Силуан,

...
На 30 юли почитаме паметта на светите апостоли Сила, Силуан,
Коментари Харесай

Днес църквата почита паметта на един смел апостол на Христос

На 30 юли почитаме паметта на светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник.

Сила или Силван е водещ член на раннохристиянската общественост, който съгласно Новия завет съпровожда деятел Павел при второто му мисионерско пътешестване.

Свети Сила бил евреин и един от 70-те апостоли на Иисус Христос. През 49 година е пратен от Апостолския събор в Антиохия като гарант на деятел Павел. Заедно с Юда Варсава трябвало да предадат решенията на събора. Сила и Юда са споменавани като водачи измежду братята, пророци и насърчителни оратори.

Оттам Сила се причислява към деятел Павел при второто му проповедническо пътешестване и го съпровожда през Мала Азия, Тракия, Македония и Ахайя. Апостолът го загатва в посланията си до църквите в Солун и Коринт. По време на втората задача той и Павел били затворени за малко в град Филипи, където земетресение разкъсало веригите им и отворило вратата на пандиза. Поради това Сила от време на време е изобразяван в изкуството, носещ счупени вериги.

Пътуването било доста сполучливо, само че и прекомерно рисково за живота на Христовите проповедници, както се вижда от книга Деяния апостолски, когато те са в град Филипи (северно от днешния град Кавала). Вероятно Сила е бил един от писарите на посланията на деятел Павел, който, заради компликации със зрението, е предпочитал да диктува текстовете си. По-късно Сила проповядва самичък Христовото обучение, управлява и църквата в Коринт като свещеник.

Църковната история не е изяснила задоволително ясно кой е свети Силуан (или Силван). Той е упоменат в обособени Павлови послания, някои от античните отци обаче считат, че това е латинизирана форма на еврейското име Сила и Силуан е сътрудникът на Павел Сила. Преданието го числи към 70-те апостоли, само че в календара на някои православни църкви на днешния ден се изписва " Свети Силуан, който се назовава и Сила ".

В този ден се уважава паметта още и на апостолите от 70-те - Крискент, Епенет и Андроник. И тримата са упоменати в посланията на деятел Павел като негови усърдни сътрудници по време на проповедта му в страните на северното Средиземноморие, в това число в Рим. Само за Крискент има непокътнати сведения, че е бил свещеник в Галатия в края на I век. Но всички те са посветили живота си на разпространяването на Христовата религия и по тази причина се почитат от Църквата.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР