На 30-ти септември 2016 г. приключи историческата мисия на сондата

...
На 30-ти септември 2016 г. приключи историческата мисия на сондата
Коментари Харесай

Розета изпратила снимка от повърхността на комета

На 30-ти септември 2016 година завърши историческата задача на сондата "Розета ", с която Европейската галактическа организация (ЕКА) съумя сполучливо да изучи от близко кометата 67P/Churyumov–Gerasimenko и да приземи върху нея апарата Philae. Краят на задачата пристигна с следен удар на "Розета " в самата комета. Година по-късно учените към момента откриват непредвидени изненади в данните, които са изпратени от "Розета ", в това число фотография от повърхността на кометата секунди преди удара.

Космическите задачи през 2016 година - равносметката в фотоси

Последна вяра за роботчето "Филе "

По време на работата на "Розета ", данните, които тя изпраща до Земята, са разграничени на пакети. В тях се съдържат както данни от телеметрията, по този начин и детайли от фотоси. Учените смятаха, че са получили всички фотоси от "Розета ", само че се оказа, че апаратът е имал последна изненада за тях.

Наскоро учените на ЕКА са разкрили още няколко пакета с данни на един от сървърите. Автоматичните логаритми не ги определили като фотография, тъй като след разбора на учените се оказало, че фрагментът не е цялостен, а единствено половината. Данните обаче са били задоволително, с цел да могат учените да възстановят фотографията.

"Филе " даде доказателства, че кометите са галактически лаборатории

Тя е направена на 30 септември 2016 година на към 19 м. над повърхността на планетата. Ширината на фрагмента включва пространство с дължина към 1 метър.

Селище на Луната – първа спирка към Марс

"Розета " прекара над 12 години в космоса, като през множеството време пътуваше до кометата. След това сполучливо застана в орбита към нея и я наблюдаваше в продължение на 2 години.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР