На 30 май 2022 г. започва 37-ят традиционен поход „По

...
На 30 май 2022 г. започва 37-ят традиционен поход „По
Коментари Харесай

Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“

На 30 май 2022 година стартира 37-ят обичаен поход „По пътя на четата на Таньо войвода“, който се провежда от Културно-просветно сдружение „Родно Лудогорие“.

Походът се организира под патронажа на президента Румен Радев и със съдействието на Министерство на образованието и науката, в чийто календар е записан. По традиция се реализира с поддръжката на общините и музеите на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.
Повече от 18 години Община Силистра е сътрудник в организацията на събитието. През тази година в него ще се включат 40 участници – възпитаници, сполучливо показали се в тазгодишната викторина-конкурс от две учебни заведения – Средно учебно заведение „Н.Й. Вапцаров“ и Професионална земеделска гимназия „Добруджа“, град Силистра, както и учители, историци и членове на КПД „Родно Лудогорие – Силистра. Градски духов оркестър – Силистра ще поведе шествието-преклонение пред паметниците на героите в Тутракан.
Общият брой на участниците в националния поход, които ще преминат 220-километровия път през Елията, Лудогорието и Поломието, е 350 възпитаници от Силистра, Сливен, Кърджали, Тутракан, Исперих, Разград, Попово и София, както и доста туристи и наследници на войводата и четниците.
В похода ще вземат участие университетските преподаватели и учени историци акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов, които са дългогодишни научни консултанти на проявата – най-голямата в Североизточна България. По традиция част от програмата е световноизвестният музикант с добруджански родови корени Теодосий Спасов. Всеки ден ще се организират обзор на строевата подготовка и маршовата ария и доста преходи и мероприятия.
Финалът на похода е на 2 юни в местността „Керчан баир“ до с. Априлово, като в 12 ч. участниците в него ще преклонят глава пред паметника на Таньо челник, дошъл с чета при Пожарево, Силистренско, с цел да тръгне с другарите си към Лудогорието.
§ Четата на Таньо челник е втората чета на българската емиграция в Румъния, проведена по концепция на Христо Ботев, която на 17 май 1876 година слиза на Тутраканския бряг при с. Пожарево. Тя остава в сянката на неизвестността съвсем 120 години.
Едва през 1996 година с помощта на 30 годишния труд на краеведа-историк Борис Илиев е открит численият състав – 28 души и частично биографията на 23 от четниците. Бойният път на четата продължава 11 дни и увенчан с три сражения и 9 жертви. Съдбата и на двете чети – Ботевата и Таньовата е сходна – първичен възторг, миг на подозрения, блуждаене, сражения и погром. Двамата войводи умират, с цел да осветят два върха от историята на България – Околчица и Керчан хълм.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР