На 30 април японският император Акихито ще се оттегли след

...
На 30 април японският император Акихито ще се оттегли след
Коментари Харесай

10 любопитни факта за император Акихито

На 30 април японският император Акихито ще се отдръпна след 30 години от Трона на хризантемата. Японската " Златна седмица ", в която се събират няколко национални празника, бе удължена, с цел да включи абдикацията на Акихито и изкачването на престола на сина му Нарухито на 1 май.

Церемонията, която би трябвало да продължи към 10 минути, ще стартира в 17 часа локално време в най-величествената зала на императорския замък в Токио, с повърхност 370 квадратни метра, с блестящ паркет от зелкова и със стени, украсени с претекстове, напомнящи борови иглички. Близо 300 души, в това число министър председателят Шиндзо Абе и министрите от кабинета му, ще участват на церемонията, по време на която министър-председателят ще изрази благодарността си към императора, заяви държавното управление.

На 9 юни 2017 година Горната камара на японския парламент утвърди специфичен законопроект за абдикирането от трона на император Акихито и предаване на короната на най-големия му наследник, принц Нарухито. На 6 март 2018 година държавното управление на Япония утвърди специфичен декрет, който отваря пътя за церемонията по отхвърлянето на император Акихито на 30 април 2019 година. На идващия ден, 1 май, 2019 година, ще се организира церемонията по присъединението към трона на най-големия наследник Акихито, който ще стане 126-тия император в историята на Япония.

" Стандарт " ви предлага 10 любопитни обстоятелството от ерата на Акихито.

-----------------------

1 . Акихито, принц Цугу, е роден на 23 декември 1933 година в Токио. Акихито е най-големият наследник и пето дете на император Сева и императрица Содзюн. Наследникът на японския престол е учил в учебно заведение за деца от аристократични фамилии в университета Гакусюин, само че в това време с него се е занимавала пристигналата от Съединени американски щати педагожка и авторка на детски книжки Елизабет Грей Вайнинг , която преподавала на момчето британски и го учела за обичаите на западния живот. Докато следва политически науки във Факултета по политика и стопанска система в университета Гакусюин, Акихито стартира да прави интернационалните визити в качеството на формален представител на татко си, император Хирохито. Така да вземем за пример той участва на коронацията на кралица Елизабет II.

2. Бъдещият император нарушава многовековни обичаи при избора си на брачна половинка – той се дами през 1959 година за Мичико Шода, щерка на президента на огромна компания за брашно, определена от него. Въпреки впечатляващото положение на татко й, Мичико е елементарен човек, а на мъжете от императорското семейство е подредено да се женят единствено за дами от аристокрацията.

 Принцът обаче взема решение въпроса по собствен личен метод и този избор публично е утвърден от представителите на императорския двор. Акихито и Мичико мощно трансформират концепцията за разпоредбите в императорското семейство . Въпреки своята натовареност и ангажшменти те отглеждат сами трите си деца - двама синове и една щерка – което не се е практикувало в императорското семейство.

3. В младостта си император Акихито обичал тениса. На тенис корта той среща и бъдещата си брачна половинка . Страстта към спорта от родителите се предава и на техния наследник, наследника на трона Нарухито, който практикува алпинизъм. Що се отнася до самия Акихито, с изключение на тениса, той дълго време се е занимавал с конна езда.

4. Император Акихито е изучавал биология и ихтиология . Влечението към научната активност в тази сфера наследява от татко си, император Хирохито (официално - Сева). Публикува минимум 25 научни публикации на морски тематики. През 1986 година е определен за почетен член на Международното общество на биолозите. Акихито е почетен член на Зоологическото сдружение и Аржентинския теоретичен институт по естествени науки.

5. Докато към момента е правоприемник на трона, Акихито прави публични визити в 37 страни по света по покана на техните държавни управления. Почетен ръководител е на 11-ия Тихоокеански теоретичен конгрес през 1966 година, Универсиадата 1967 в Токио и ревюто ЕКСПО-70 в Осака. По време на визитите на император Сева в Европа през 1971 година и Съединените щати през 1975 година Акихито сполучливо го замества при осъществяване на обществени императорски функционалности. През септември 1988 година, заради заболяването на императора той поема редица публични отговорности, в това число присъединяване в церемонията по откриването на парламентарната сесия.

6. Акихито става император на Япония на 7 януари 1989 година, след гибелта на татко си, император Хирохито. Според японската последователност, от този ден стартира ерата на Хейсей ( “Ера на мира ”). Според японската традиция мотото на царуването на Акихито се назовава Хейсей. Така в историята той влиза не като император Акихито, а като император Хейсей. Ритуалният аспект на сядането на Акихито на трона включва както интронизацията, по този начин и религиозната гала -  дайдзесай. След формалното си възкачване на трона Акихито се среща с представители на обществеността, обществено обещавайки постоянно да бъде с народа и да съблюдава прецизно Конституцията на Япония.

7 . Император Акихито и неговата брачна половинка имат три деца - синовете Нарухито и Фумихито, както и щерка Саяко. Дъщерята на императора, сходно на него, чупи  вековните обичаи - принцеса Саяко е орнитолог по обучение и публично е престанала да бъде член на императорското семейство. Това става след омъжването й за човек, който не е от аристократично семейство, през 2005 година - градския дизайнер Йошики Курода. Родителите утвърждават избора на щерка си и участват на церемонията по бракосъчетанието. Между другото избраникът напринцеса Саяко е дълготраен другар на брат й, император Фумихито.

8 . Император Акихито има двама сина, само че в течение на дълги години в фамилията им не са се раждали момчета. Паузата при раждането на мъжки бебета в японското императорско семейство е 41 години, в резултат на което поражда концепцията да се изравнят правата на принцовете и принцесите , което обаче се среща обезверената опозиция на японските консерватори. Кризата е решена на 6 септември 2006 година, когато момче е родено в фамилията на най-малкия наследник на Акихито, принц Фумихито. Внукът на императора е кръстен Хисахито. Днес 12-годишният Хисахито е трети по ред на японския престол след чичо си и татко си.  Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР