На 3 март отбелязваме 146-ата годишнина от Освобождението на България.

...
На 3 март отбелязваме 146-ата годишнина от Освобождението на България.
Коментари Харесай

146 години от Освобождението: Честваме 3 март

На 3 март означаваме 146-ата годишнина от Освобождението на България. Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. Те стартират в 9:30 часа с признателен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово ” в Шипка.

В подножието на Паметника на свободата прожектират филмът  “Опълченците на Шипка ”, след което ще стартира церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България.

Максималните температури в следобедните часове ще доближат 10-15°

Отслужена ще бъде заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента в символ на благодарност към саможертвата на героите. Програмата ще приключи с концерт на квартет “Армейска ария ”.

Снимка: Ладислав Цветков

В церемонията ще взе участие и президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента. Той ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще произнесе тържествено слово. В честванията ще участва и ръководителят на Парламента Росен Желязков, осведомят от пресцентъра на Народното събрание. Той ще участва на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка, след което ще се включи в тържествата на историческия връх и ще произнесе слово пред Паметника на свободата. 

Екипите ни ще бъдат в цялата страна, с цел да покажат честванията във връзка Освобождението на България

Във връзка с Националното честване на Трети март в района е въведена временна организация на придвижването. Транзитното придвижване през прохода “Шипка ” е лимитирано и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа през днешния ден. За всички участници в празненствата придвижването се реализира еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се прави по предписание на органите на Министерство на вътрешните работи. От 12:30 до 18:00 ч. колите ще минават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.

Националната работа за защита вкарва ограничения за сигурност в София на Националния празник - 3 март.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР