На 3 февруари Българската православна църква чества Свети праведни Симеон,

...
На 3 февруари Българската православна църква чества Свети праведни Симеон,
Коментари Харесай

Днес е Зимен Симеоновден - един от най-лошите дни в годината

На 3 февруари Българската православна черква празнува Свети праведни Симеон, пръв припознал Христос за Месия. Денят е именуван още и зимният Симеоновден.

Симеон Богоприимец е един от седемдесетте преводачи на Стария Завет от еврейски на гръцки. На него се паднало да превежда книгата на оракул Исаия. Стигайки до мястото, където се споделя: " Девица ще зачене и ще роди наследник... ", Симеон не повярвал, че това е допустимо, опитал се да оправи думата " девственица ", но ангел Господен се явил в този миг, спрял го и споделил: " Писанието е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тези думи ". Когато Дева Мария четиридесет дни след раждането занесла първородния си наследник да го показа и посвети на Бог, Симеон бил прекомерно остарял, само че очаквал Месията - да го види с очите и тогава да почине. По подстрекателство на Светия Дух Симеон влезнал в храма, когато донесли Иисуса, взел го на ръце и в пророческо ентусиазъм извикал: " Сега отпускаш Твоя раб, Владико.

Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия - Христос. Анна, щерка Фануилова, овдовяла млада, само че не се омъжила повторно, а се посветила на служение на Бога, намирала се непрекъснато в храма и очаквала с твърда религия идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя почнала да слави Бога и да приказва за Младенеца на всички, които очаквали освобождение посредством Месия - Христос.

Според българската фолклорна традиция Зимният Симеоновден е един от най-лошите дни в годината. Някъде го назовават Симеон Бележник, тъй като белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не би трябвало да хваща изострен предмет. Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не " излезе берекетът от вкъщи ".

Празникът е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифонци: Трифоновден (1 февруари), Сретение господне (2 февруари) и Свети Симеон Богоприимец (3 февруари). Последните два дни в националната традиция се почитат в чест на вълците, които раждат дребните си през този интервал. Раздават се питки за здраве на децата. Воловете се закичват с чемшир, впрягат се и с тях три пъти се обикалят нивите, с цел да родят в обилие.

Имен ден честват Симеон, Симеонка, Симона, Симо, Мони, Мона, Моника.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР