На 3 декември 2022 г. на 88-годишна възраст почина художникът

...
На 3 декември 2022 г. на 88-годишна възраст почина художникът
Коментари Харесай

Почина художникът Любомир Минковски

На 3 декември 2022 година на 88-годишна възраст умря художникът Любомир Минковски - създател и пръв организатор на Градската художествена изложба (1971 г.), почетен жител на община Мездра (2019 г.).

*** Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 година във Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанско. Завършва Художествената академия в София през 1959 година в класа на проф. Георги Богданов, компетентност „ Декоративна и орнаментална живопис ”.

След дипломирането си една година е учител в Института за детски учители в Смолян, където основава своя емблематичен цикъл произведения „ Каменоделци ”.

Впоследствие живее и твори в Мездра, София и Враца. Бил е преподавател по изобразяване в Мездра. През 1962 година към градското читалище е образуван кръжок по изобразително изкуство, на който е началник, а през м. декември 1971 година е измежду основателите за откриването и пръв организатор на Градската художествена изложба.

Съавтор е, дружно със скулптора Цено Ценов, на декоративното пано (мозайка) върху южната фасада на постройката на Община Мездра, както и на сграфито върху източната фасада на някогашната постройка на ТПК „ Динко Петров ”.

Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са „ Моят Ботев ”, облиците на св. Софроний Врачански, св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, „ Портрет на момиче ”, „ Грешката на Икар ”, „ Павьорът ” и други. Негови произведения са владеене на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и други, както и на частни сбирки.

Автор е на сборника с разкази „ Писах на камице ” (Враца, 2004 г.). Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на врачанските художници.

Община Мездра изрича съболезнования на околните и роднините на умрелия.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР