На 3, 4 и 5 юни ще се проведе един

...
На 3, 4 и 5 юни ще се проведе един
Коментари Харесай

Започва един от най-големите фестивали в Пловдив и един от най-мащабните в България – „Пловдивският народен събор“

На 3, 4 и 5 юни ще се организира един от най-големите фестивали в Пловдив и един от най-мащабните в България – „ Пловдивският национален събор “!

Цели 3 дни, изпълнени с разноцветност, фолклор и родолюбие.

Този петък, събота и неделя, за седма поредна година, парк „ Лаута “ ще приюти повече от 4 000 реализатори от цялата страна, а уредниците чакат събитието да бъде посетено от рекордните 90 000 души.

Програмата ще бъде украсена от концертите на „ Гласът на България “ – Петя Панева, Виевска фолк група, Калина и Невена, Райко Кирилов, отбор „ Дилянка “, „ Големите гайди “, гайдарски състав „ Орфей “, а особено за откриването ще видите отбор „ Тракия “!

Дечица от повече от 20 детски градини се включват за първи път във фестивала.

Дългоочакваната „ Хоротека навън “ за майсторите на танците ще бъде по 5 часа през събота и неделя вечер. Тази година с изключение на двете огромни подиуми ще има и „ Хорище “ – Сцена 3, на което свободно ще се танцува или репетира преди и след присъединяване!

Битовата детска работилница с трикраки столчета ще забавлява най-малките гости. Там ще оцветяваме шевици, национални носии, ще сглобяваме пъзели с история, ще учим и считаме.

Тъкачница „ Багреница “ ще ни гостува с същински стан, на който всеки може да опитва един от най-древните занаяти – тъкачеството.

Сдружения „ Традиция “ и „ Родолюбие “ и тази година ще покажат изложения на старинно оръжие, национални носии и възстановки.

Специалните уроци по национални танци, етно-кардиото и учебното заведение по музикални принадлежности (тъпан, гайда, дудук и гъдулка) ще оказват помощ на начинаещите да се допрян до българския фолклор.

И изненадата за 2022 год. – търсим двойки, на които им следва женитба, с цел да ги зарадваме с едно необикновено прекарване. Записваме сватбени мераклии, които да „ оженим “ в битов жанр на сцената. PostArt ще създадат театрално създаден бит за вас. Ще танцувате, ще сте пременени в достоверни, над 100 годишни сватбени носии, ще бръснем момъка и ще забулим момата, ще има питка и знаме – една същинска фолклорна женитба. Очакваме записванията на известие в страницата на „ Народен събор Пловдив “, а посредством чоп ще изберем младоженците – https://www.facebook.com/narodensaborplovdiv

Водещи на събитието са Веселина Бабаджанкова и Димитър Петров!

Най-дясната лента на бул. „ Санкт Петербург “ ще бъде свободна за паркиране. Молим водачите за придвижване с нараснало внимание и съблюдаване на рестриктивните мерки. Ще бъде осъществяван непрекъснат надзор с камери за скорост!

Фестивалът „ Народен събор Пловдив “ се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от културния календар на града за 2022 година.

Ето и цялата стратегия:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР