На 29 януари Кюстендил чества Освобождението си от османско владичество,

...
На 29 януари Кюстендил чества Освобождението си от османско владичество,
Коментари Харесай

Кюстендил празнува 146 години свобода

На 29 януари Кюстендил празнува Освобождението си от османско господство, а този незабравим в историята на града ден бе маркиран с паметно шествие и тържествено поклонение, проведени от Община Кюстендил.





Официалната гала в днешния ден стартира на площад „ Велбъжд “, откъдето потегли паметно шествие, водено от Професионален духов оркестър – Кюстендил, членове на Национално съдружие „ Традиция “ от Регионален клуб – Кюстендил и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.



Шествието мина през бюст-паметника на Ильо Войвода на ул. “Демокрация ” и се насочи към паметника на войводата, където бе произнесено тържествено слово.

С полагане на венци и цветя респект към всички, посветили живота и делото си за Освобождаването на Кюстендил и родината отдадоха: кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, ръководителят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.-кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов и Бойко Клечков, евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Георги Стамов и Димчо Димчев, регионалният шеф инж. Александър Пандурски, зам.-областният шеф Мария Зарева, представители на Кюстендилска духовна околия, представители на политически партии, общински съветници и десетки кюстендилци.

Да пазим паметта жива – да помним, знаем, следваме и предаваме на поколенията образеца на предците ни: това обръщение бе отправено с тържественото слово във връзка 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил:

„ Защото през днешния ден, когато живеем свободно, постоянно забравяме каква е била цената, платена от нашите предшественици за тази независимост. Затова дано да бъдем признателни, да бъдем виновни, да държим на думата си, да съдим по делата, а не по думите, да си оказваме помощ и да се почитаме. Защото това завещаха предците ни. Те водиха война и умряха за нашето бъдеще. И ние сме длъжни да го запазим, такова, каквото те мечтаеха да бъде – свободно! За нас е нужно да напомним тези събития и обстоятелства, тук, пред паметника на Ильо Войвода, с цел да предадем на младото потомство тази история. За да помнят и знаят храбростта и саможертвата, на които нашите предшественици са били способни. Без тях, ние нямаше да получим свободата си “.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов уточни, че взаимните каузи, довели до Освобождението на Кюстендил, са образец за подражателство, наследен на кюстендилци: „ Това е заветът, който са дали на нас – да бъдем дружно, да се изправяме обединени против ветровете и дружно да побеждаваме. Защото Кюстендил го е имало, има и ще го има! “, сподели инж. Атанасов.

Той благодари на Национално съдружие „ Традиция “, които приготвиха и участваха във възстановката на събитията от 1878 година в неделния ден и благодари на децата, които през днешния ден бяха пристигнали, с цел да поднесат цветя пред паметника на Ильо Войвода: „ Това е образецът, който би трябвало да им се дава, да се възпитават в родолюбие, българщина, историята да се демонстрира, такава каквато е “, сподели още кметът.

Представители на Община Кюстендил, на Общински съвет и на Регионален исторически музей – Кюстендил сервираха цветя и пред паметника „ Майка България “, на гроба на Ильо Войвода, на гроба на военачалник -лейтенант Николай Савойски и на гроба на полковник Илиодор Горонович.

Програмата, отдадена на 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил, ще приключи с церемониален концерт, който ще се състои от 18:00 ч. в НЧ „ Братство “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР