На 29 септември традиционно отбелязваме Световния ден на сърцето. 17

...
На 29 септември традиционно отбелязваме Световния ден на сърцето. 17
Коментари Харесай

Световен ден на сърцето - 17,5 млн. души умират годишно от сърдечно-съдови заболявания

На 29 септември обичайно означаваме Световния ден на сърцето.

17 500 000 души умират всяка година в международен мащаб от сърдечно-съдови болести, в това число инсулт. Това трансформира инсултът във водеща причина за гибел, инвалидизация, меланхолия, деменция и епилепсия.
 Проучване: Вредно ли е месото за сърцето? Проучване: Вредно ли е месото за сърцето?
Американски откриватели са открили, че консумирането на алено месо усилва риска от сърдечни болести. Съединението карнити...

В България 1/5 от смъртността се дължи на инсулт, като по данни на Българската лига по хипертония честотата на тази диагноза се е удвоила през последните 10 години, показва БГНЕС. Успоредно с това се покачва и честотата на предсърдното мъждене. Един на всеки 5 инсулта се дължи на него, като то е водещ рисков фактор и за развиване на исхемичен инсулт в 75% от случаите.

Въпреки че сърдечносъдовите болести са измежду водещите аргументи за смъртност в България, те доста постоянно нямат присъща клинична изява и остават неразпознати, неглижирани или нелекувани. Друг проблем се явява неприятният надзор на към този момент диагностицирани сърдечносъдови болести, което води до рецидиви и пораждане на предпоставки за инсулт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР