На 29 октомври 2023 г. ще гласуваме отново на избори

...
На 29 октомври 2023 г. ще гласуваме отново на избори
Коментари Харесай

Как се избира кмет и кога има балотаж?

На 29 октомври 2023 година ще гласуваме още веднъж на избори - този път те са постоянни, а не предварителни и не са за парламент, а за кметове и общински съветници. Вотът ще дефинира бъдещето на локалната власт за идващите четири години.

Едно от основните решения, които гласоподавателите ще би трябвало да вземат, е какъв да е техният кмет. Изборите ще дефинират кметовете на 265 общини на територията на България.

Общо 35 ще са определените кметове на региони - всички те са в трите града с районно разделяне - София, Пловдив и Варна.

3159 души ще бъдат посочени да управляват кметства. Това са по-малки обитаеми места, които са част от някоя от 265-те общини общини, само че имат своя кметска администрация.

Кандидатите за локалната власт обаче са повече от наличните места - 1353 души се впускат в борба за общините, а 6924 - в кметствата. " Булевард България " събра всички значими въпроси и отговори, свързани с изборите за кметове в страната.

Как се избира кмет?

Кметът на общината, както и кметът на региона или кметството се избират директно посредством локален избор. Мандатът за всяка една от тези позиции е 4 години.

Каква е разликата сред " типовете " кметове?

Вие можете да гласувате за кмет на общината, областен кмет или кмет на кметството според от местоживеенето ви (вашата непрекъсната или сегашна адресна регистрация, на която ще гласувате). Гражданите имат право на един глас за всяка от тези листи, които са разнообразни и се отнасят за избора на претенденти на разнообразни длъжности.
Кметът на общината има пълномощия в границите на цялата община. Той управлява нейната изпълнителна активност, назначава и освобождава заместник-кметове, дава отговор за осъществяването на общинския бюджет, изработването на устройствени проекти и опазването на публичния ред наред с други неща.Кметът на кметството има лимитирани пълномощия, защото дава отговор за съответна административно-териториални единица. Той извършва бюджета на общината, към която е неговото кметство и е избрана за него, извършва функционалности, предоставени му от кмета на общината.Това прави и районният кмет, който обаче дава отговор надлежно за своя регион - който е част от общината.
Какво са районните кметове и по какъв начин се избират?

В България има единствено три града, които са разграничени на региони. Общо те са 35 и са както следва:
София (24 района): Банкя, Витоша, Връбница, Възраждане, Изгрев, Илинден, Искър, Красна поляна, Красно село, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Младост, Надежда, Нови Искър, Оборище, Овча купел, Панчарево, Подуяне, Сердика, Слатина, Средец, Студентски, ТриадицаПловдив (6 района): Централен, Източен, Западен, Северен, Южен, ТракияВарна (5 района): Аспарухово, Владислав Варненчик, Младост, Одесос, Приморски
Съответно всеки от тези региони се ръководи от директно определен кмет, който е зависещ на общинския. Той се избира посредством обособена бюлетина, като всяка партия, локална коалиция или предприемчив комитет издига свои претенденти за поста.

Кога има балотаж?

За да бъде определен за кмет, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съотвеното обитаемо място. Ако на първи тур никой от претендентите не успее да събере нужната поддръжка, изборите отиват на втори тур - така наречен балотаж. В него присъединяване взимат единствено двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. Балотажът се организира тъкмо седмица след първия тур - в този момент датата е 5 ноември.

Мога ли да гласоподавам напряко на балотажа?

Балотаж може да има единствено за кметските листи (в това число общински и районни) и то единствено в случай че никой от претендентите не събере нужната 50% поддръжка на първия тур. Балотаж обаче няма за общинските съветници. На първи тур гласоподавалите избират дефинитивно състава на Общинския съвет в своето обитаемо място.

Кои са номерата на претендентите за кмет в бюлетината?

Номерирането на претендентите в бюлетината за локалния избор е малко по-различно от това за парламентарните избори. Това е по този начин, защото с изключение на записалите се 67 партии и обединения, на тези избори има и значително самостоятелни претенденти и инициативни комитети, които трансформират бюлетината според от мястото, в което гласувате.

Партиите и обединенията имат национална регистрация, избрана от Централната изборна комисия (ЦИК). Тя обаче може да се разграничава в обитаемоте места, където обединенията се явяват в друга настройка. Пример: една партия има избран номер в националните листи, само че в съответен град може да се явява като част от локална коалиция от други партии. В този случай номерът ѝ е различен и се дефинира с чоп от Общинската изборна комисия (ОИК).

Например коалиция " Продължаваме промяната-Деморкатична България " на национално равнище е с номер 66 в бюлетината. В София обаче тя се явява в обединяване с друга партия - " Спаси София " и по тази причина номерът на нейния претендент за кмет и общинска листа е друг - 85.

Кои са претендентите за кмет в моя град?

" Булевард България " събра претендентите за общински кмет във всички 27 регионални града на страната. На посочените линкове можете да ревизирате кои са претендентите за кмет на,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

За всички останали общини и кметства Централната изборна комисия разполага с, в която могат да бъдат открити всички претенденти, техните номера и партии.

Мога ли да гласоподавам за кмет от една партия и за общинска листа на друга?

На локалните избори с изключение на за кметове гласуваме и за общински съветници. Това обаче става с обособени бюлетини - една за кмет на община и една за избор на Общински съвет. Спрямо непрекъснатата ви или актуалната адресна регистрация има обособени бюлетини за кмет на кметство (ако се намирате в такова) и за кмет на регион (за гласоподавателите от София, Пловдив и Варна).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР