На 29 ноември в Предклиничния университетски център на Медицински факултет

...
На 29 ноември в Предклиничния университетски център на Медицински факултет
Коментари Харесай

Медицинският университет - София показа новата си научна инфраструктура

На 29 ноември в Предклиничния академични център на Медицински факултет в София бяха показани резултатите от осъществяването на план за Национален академични комплекс за биомедицински и приложни проучвания (НУКБПИ). В рамките на събитието, което беше проведено в сходство с Национална тактика за развиване на научните проучвания в Република България 2017 – 2030 година и в осъществяване на Комуникационната тактика на Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ), бяха демонстрирани и опциите на построената по плана нова научна инфраструктура.

Събитието бе намерено от зам.-ректора по просвета и акредитация на Медицински университет – София, проф. Валентина Петкова, дфн и проф. доктор Николай Лазаров, дмн, ръководител на Изпълнителния съвет на Фонд „ Научни проучвания “. Официален посетител от страна на Министерството на образованието и науката бе госпожа Весела Василева, държавен специалист в дирекция „ Наука “, а от страна на Медицинския факултет на МУ-София участва чл.кор. проф. дмн. Иван Митов.



Национален академични комплекс за биомедицински и приложни проучвания (НУКБПИ) бе показан от координатора на плана, проф. доктор Радка Кънева, дб. НУКБПИ включва няколко структурни звена – Център по Молекулна Медицина (ЦММ), МУ-София, Център по молекулярна биология и имунология, МУ-Пловдив, катедри и лаборатории в двата водещи медицински университета, и прави изследователска активност от 2010 година досега със средства, предоставени от Фонд „ Научни проучвания “ към МОН в размер на 6,235 млн. лева

По време на откриването акад. Митев акцентира потребността от усилване приноса на научната продукция, резултат от планово финансиране, и цитирането ѝ при оценка и акредитация на университетите. Проф. Петкова от своя страна акцентира огромното значение на добитата инсталация и съоръжение за разширение опциите за достъп до върхови технологии на всички медицински експерти от МУ-София и МУ-Пловдив. „ Фонд „ Научни проучвания “ има упоритостта и желанието да разгласи два нови състезанието за потребление на съществуващата и дооборудване с нова научна инсталация “, показа проф. Лазаров.

Основа на консорциума е построеният през 2006 година в МУ-София Център по молекулна медицина. Той е осъществен с поддръжката на планове, финансирани от Европейския съюз по Шеста рамкова стратегия (FP6), и от Фонд „ Научни Изследвания “ към МОН. През 2008 година ЦММ, още веднъж с поддръжката на ФНИ, се развива като Национален център за върхови достижения в геномиката, протеомиката и метаболомиката и е фокусиран върху молекулярно-медицинските проучвания и образование. „ Науката сама по себе си носи задоволство, само че най-голямото задоволство е да се помогне на пациентите “, акцентира координаторът на плана проф. Кънева.

В ЦММ след 2010 година се извършват общо 153 плана, като от тях над 60 са докторантски - както в клинични, по този начин и в предклинични специалности. Научната продукция на ЦММ след 2010 година е над 150 изявления в списания с импакт фактор, над 20 в реферирани списания без импакт фактор и над 50 в български списания, с над 1500 цитирания, присъединяване в написването на два учебника по обща патология и здравна онкология за медицинските университети, клинични управления. Центърът се явява главната научноизследователска инфраструктура в МУ-София и предлага услуги в границите на колаборативни планове или по поръчка. В Катедра по „ Медицинска химия и биохимия “ се образоват докторанти по три докторски стратегии: по молекулярна биология, молекулярна генетика и биохимия. От основаването на университетския комплекс до момента са подготвени и защитили сполучливо 30 докторанта, а други 19 са в развой на образование. ЦММ е база за образование и осъществяване и на 27 докторантски планове на клинични докторанти от над 20 катедри и клинични центрове в МУ-София.

Националният академични комплекс включва с изключение на Центъра по молекулна медицина (ЦММ) към МУ-София, и Университетски център за молекулярна биология и имунология (ЦМБИ) към МУ-Пловдив, както и други структурни звена – катедри и лаборатории в двата водещи медицински университета. Той съставлява разпределена инфраструктура, включваща цялост от съоръжение, експертиза и бази данни, построени в България, предоставяща достъп за учени на районно, национално и интернационално равнище. През годините центърът се утвърди като водеща национална инфраструктура в биомедицинската област, а от 2010 година е включен в Националната пътна карта на научно изследователските инфраструктури на МОН. През 2014 година е извършена и интернационална валидация на Националния академични комплекс по поръчка на МОН. През 2015 година към ЦММ е записана Лаборатория по геномна диагностика, която предлага геномни проучвания с поддръжката на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Център „ Фонд за лекуване на деца “ (ЦФЛД). Проф. доктор Иво Кременски, координатор на европейския план по Шеста рамкова стратегия на Европейски Съюз, акцентира потребността от деен ангажимент на МОН и към създаване на бъдещата инфраструктура в региона на биомедицинските проучвания. В обновената през 2017 година пътна карта НУКБПИ е единствената построена към този момент водеща инфраструктура в тази област.



Сред построената инфраструктура, част от която бе демонстрирана по време на представянето на 29 ноември, са:

- Сектор „ Биобанкиране “ на ЦММ, който е оборудван с най-съвременна инсталация за обработка, уединяване и предпазване на биологични проби и съхранява неповторима сбирка от над 20 000 ДНК и над 3000 тъканни проби. От 2018 година България се причисли към европейската инфраструктура за биобанкиране (BBMRI-ERIC), като ЦММ и МУ-София са народен координатор в тази област.

- Сектор „ Геномика “ на ЦММ е оборудван с инсталация за последващо потомство секвениране (т.е. солидно редом прочитане на ДНК база по база) и микрочипов разбор (техника за ДНК или РНК разбор, която употребява закрепени проби върху твърда повърхност), с опция за диагностични проучвания, както за чести болести като аутизъм, епилепсия, по този начин и за редки генетични заболявания. МУ-София e най-добре оборудваният научен център, предоставящ сходни услуги в България. От 2016 година към Центъра е разкрита и лаборатория по геномна диагностика, предлагаща постнатална и пренатална диагностика при необятен кръг от генетични болести. Лабораторията е реализатор на високоспециализирани генетични проучвания по Наредба 26 на Министерство на здравеопазването и сътрудник на Център “Фонд за лекуване на деца”.

- Сектор „ Лазерна микродисекция “ разполага с криостат и системата за лазерна микродисекция с високотехнологичен микроскоп, който разрешава точно уединяване и работа с клетъчни култури и кафези от туморна тъкан.

- Сектор “Метаболомика” и Лаборатория за разбор и синтез на биологично дейни субстанции в Катедра по Медицинска Химия и Биохимия са оборудвани с най-съвременна инсталация от ново потомство предоставяща опция за масспектрометрично установяване профила на протеини, пептиди и метаболити.

-Сектор “Клетъчно и Тъканно култувиране” и Лабораторията по сигнална трансдукция са съвременно оборудвани за клетъчно и тъканно обработване и осъществяване на функционални проучвания.

- Лаборатория по хемодинамика и бъбречни функционалности и Лаборатория по вегетативна регулация към Катедра по физиология, МУ- София са оборудвани с съвременна инсталация за за работа с опитни животни, функционални проучвания и проучване на сърдечно съдовата и бъбречната функционалност. Апаратурата се употребява както за научни планове, по този начин и в процеса на образование на студенти и докторанти.

- Централната лаборатория по лечебен лекарствен мониторинг и клинична фармакология на Александровска Болница и Катедра по Клинична Лаборатория и Имунология, МФ, МУ-София е дооборудвана с инсталация за прецизни биохимични проучвания и надзор на лекуването.Разработени и внедрени са способи за установяване на необятен набор от лекарствени средства, витамин Д, стероидни хормони. Осъществява се персонализирано ръководство на лечението с имуносупресори по най-високи интернационалните научни и клинични стандарти за всички пациенти с органна трансплантация в България.

- Центъра по молекулярна биология и имунология към МУ-Пловдив е дооборудван за модерни молекулярно генетични проучвания и биобанкиране. Внедрени са нови молекулярно биологични и имунологични способи и се уголемява диапазона на проучвания при онкологични, ревматологични и имунологични проучвания. Технологията е употребена за въвеждане на нови модули за лабораторно образование на докторанти от МУ-Пловдив и гостуващи по стратегия „ ЕРАЗЪМ “/ “ЕРАЗЪМ+ “ студенти и докторанти.



Научните проучвания, осъществявани в Националния академични комплекс за биомедицински и приложни проучвания, са с огромно обществено значение за здравето на българската нация. Своевременното нахлуване на научните постижения в здравната система, въвеждане на правилата на прецизираната медицина, ще подсигурява правото на достъп до тях за всички нуждаещи се и ще докара до по-оптимално систематизиране на разноските в опазването на здравето.

В резултат от осъществяването на плана е реализирана сериозна маса от експертиза и софтуерни благоприятни условия, която дава нов подтик на проучванията в региона на молекулната медицина, генетиката и епидемиологията в България в пост-геномната епоха. Налице са сполучливи образци за бързото внедряване на научните постижения в диагностиката и профилактиката на редки генетични болести, и чести обществено значими заболявания, изключително в съпътстващата диагностика при таргетна терапия и лекарствения мониторинг. Осигурена е опция на българските жители да бъдат предоставени най-съвременни диагностични генетични проучвания на конкурентни цени и да бъде несъмнено подобаващото лекуване според най-високите научни и клинични стандарти.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР