На 29 ноември почина Хенри Кисинджър - бивш държавен секретар

...
На 29 ноември почина Хенри Кисинджър - бивш държавен секретар
Коментари Харесай

„Мъдростта на Кисинджър“ е важно наследство на САЩ

На 29 ноември умря Хенри Кисинджър - някогашен държавен секретар на Съединени американски щати и другар на китайския народ. Той е най-известният американски посланик след втората международна война, който има забележителен принос за насърчаването на дипломатическите връзки сред Китай и Съединени американски щати и посредничеството в Близкия изток. На 30 ноември ръководителят на Китай Си Дзинпин изпрати депеша до президента Джо Байдън, в която показва своите съболезнования. Той съобщи още, че Кисинджър е значимо лице за китайско-американските връзки, което постоянно ще се помни и ще липсва на китайския народ.

Установяването на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Китай е едно от най-важните достижения на дипломатическата кариера на доктор Кисинджър. През 1971г. той скрито посети Китай с съществена цел реализирането на визитата на президента Никсън. През идващите 50 години, Кисинджър посещава страната повече от 100 пъти. През юли тази година ръководителят Си Дзинпин се срещна с Кисинджър в Пекин и високо оцени неговия значим принос в процеса на нормализиране на китайско-американските връзки. 

Кисинджър вярваше, че китайската просвета няма експанзионистични трендове, а се насочва във вътрешността към личното си общество. Той вярваше и в това, че Съединените щати би трябвало да се ангажират с Китай. „ Езикът, културата и политическата система на Китай са знаци на китайската цивилизация “, споделя още той. „ Трябва да разберем изключителното значение на правилото за обединен Китай за тази страна “, и не на последно място, че „ връзките сред Съединени американски щати и Китай са от решаващо значение за мира и просперитета на двете страни, както и на целия свят. "  

В момента китайско-американските връзки са изправени пред компликации и провокации. Вашингтон има потребност от повече политици с визията на доктор Кисинджър, която ще помогне за превъзмогване на вътрешнополитическата поляризация в страната. Такова мислене ще помогне за схващане на историята и културата на Китай и ще разреши на Вашингтон да преглежда обективно общите ползи на Китай и Съединени американски щати. „ Мъдростта на Кисинджър “ ще насърчи китайско-американските връзки за превъзмогване на компликациите и продължение на напредъка.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР