На 29 декември 1809 г. се ражда Уилям Гладстон. Британският

...
На 29 декември 1809 г. се ражда Уилям Гладстон. Британският
Коментари Харесай

На 29 декември 1809-а се ражда Уилям Гладстон.- приятелят...

На 29 декември 1809 година се ражда Уилям Гладстон. Британският политически и държавен деятел е от Либералната партия. Бил е 4 пъти министър-председател на Англия. Предложените от него изборни промени доста усилват броя на хората с право на глас. Известен е с поддръжката си за българите и с напъните си за решение на ирландския въпрос.

През 1876 и 1877 година точно Гладстон е фигурата от максимален мащаб в Европа, която притегля вниманието на света към България. В резултат на публичното отвращение от жестокостите при потушаване на Априлското въстание в Англия се оформя придвижване за отбрана на народа ни - така наречен „ българска пропаганда “. Гладстон, който през този интервал се намира в съпротива, става негов политически лидер и пази българската идея пред Народното събрание и публичното мнение - в парламентарни диспути, голям брой речи и памфлети.

През пролетта на 1877 година той се пробва да предотврати до последния миг военно решение на Източната рецесия, като предлага да се даде автономност на българите и внася 10 резолюции в този смисъл в Камарата на общините. През 1878 година Гладстон яростно осъжда Берлинския контракт и позицията на тогавашното английско държавно управление.

Между 1881 и 1883 година той пази Търновската конституция и се опълчва на нейната анулация, тъй като счита българите за политически зрял народ. Гладстон поддържа изцяло акта на Съединението и предизвестява държавните управления на прилежащите страни да не се опълчват на „ свободната волеизява “ на българските.
тагове Уилям Гладстон другар българи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР