На 28 юли президентът на Африканския съюз Азали Асумани заяви,

...
На 28 юли президентът на Африканския съюз Азали Асумани заяви,
Коментари Харесай

Шефът на Африканския съюз към Путин: Предложението за доставка на зърно е недостатъчно, спрете огъня в Украйна

На 28 юли президентът на Африканския съюз Азали Асумани съобщи, че предложенията на съветския президент Владимир Путин за доставка на зърно в Африка са незадоволителни, написа „ Радио Свобода “.

В заключителната си тирада на руско-африканската среща на върха в Санкт Петербург Асумани също съобщи нуждата от помирение във войната, водена от Руската федерация против Украйна.

Путин „ показва, че е подготвен да помогне при доставките на зърно, …това е значимо, само че това може да не е задоволително. Трябва да постигнете преустановяване на огъня “, безапелационен е президентът на Африканският съюз.

Путин съобщи пред африканските водачи на 27 юли, че Русия желае да обезпечи гратис 25 до 50 000 тона зърно през идващите три до четири месеца. Зърно ще получат Зимбабве, Мали, Буркина Фасо, Сомалия, Еритрея и Централноафриканската република.

Изявлението му бе дни, откакто Кремъл отхвърли да продължи присъединяване си в Черноморска зърнена самодейност. Споразумението, подписано предходната година посредством Организацията на обединените народи и Турция, разреши на Украйна безвредно да изнася зърно от черноморските пристанища, макар войната.

След като Русия се отдръпна от договорката, международната цена на зърното внезапно се увеличи. А по-късно окупаторът стартира да бомбардира украинска пристанищна инфраструктура.

На срещата на върха Русия –Африка участваха ръководителите на 17 африкански страни – с 2/3 по-малко спрямо предходната конференция, на която участваха представители на 43 страни. Пред тях съветският президент декларирал, че Украйна отхвърля да договаря за постигането на помирение. Русия от дълго време афишира, че е отворена за договаряния, само че при изискване, че се вземат поради „ новите действителности “ на място, т.е. противозаконното анексиране на териториите на четири украински района от съветските управляващи.

Украинският президент Владимир Зеленски отхвърля концепцията за помирение при съветски условия. Той отхвърля да остави към 20 % от Украйна под съветски надзор. Това би дало опция на съветските сили да се прегрупират след 17 месеца огромна война.

Съветникът на ръководителя на Службата на президента на Украйна Михайло Подоляк разкритикува това изказване на Путин, което той назова „ обичайната преговорна нишка “. Според него сега Украйна няма смисъл да договаря с Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР