На 28 януари 2019 г. се отбелязват 21 години от

...
На 28 януари 2019 г. се отбелязват 21 години от
Коментари Харесай

21 години от пускането на софийското метро

На 28 януари 2019 година се означават 21 години от стартирането на софийското метро. През 1998 година потегля първото влакче на столичната подземна железница по метро трасе с дължина 6,4 км и 5 станции в първия сектор сред станциите "Сливница” и "Константин Величков”.

Строителството на първите 5 станции стартира през 1979 година, когато е направена първата копка на станция "Вардар”. Месец по-късно започва строителството на "Люлин”. Следват "Западен парк” и "Сливница” през 1980 и 1983 година Последна с първа копка е "К. Величков” през 1985 година Строителството на метродепото стартира през 1978 година Изграждането на първите 5 станции лишава цели 19 години. Пускането на Линия 2 с нови 11 станции е през 2012 година и положителната организация на придвижване на влаковете дадоха опция да се понижи двойно интервала на придвижване - от 6 на 3 минути в часовете пик по Линия 1. Все повече хора избраха да оставят колите си и да употребяват екологичния превоз, напомня ТВ Европа.

Независимо от постигнатото през последните 21 година и от обстоятелството, че екологичният превоз се трансформира в една от визитните картички на София и влезе в топ 10 на най-хубавите инфраструктурни планове в Европа софийското метро не стопира да се развива.

В момента тече построяването на новата Линия 3 с поддръжката на Европейския фонд за районно развиване и локално съфинансиране. Около 90% от строителните действия по построяването на метростанцията от Линия 3 на столичното метро "Бул. "България " са изпълнени. В момента се извършват довършителни работи. Метростанцията е ситуирана на кръстовището на бул. "България " и бул. "Акад. Ив. Гешов ". Всички станции по този лъч ще бъдат обезопасени с защитни загради, с цел да се предотвратят произшествия в подземната железница. Изграждането на метролъча се извършва по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура ". Предвижда се в края на март да стартират тествания с метровлакове по новия релсов път в сектора "Медицинска академия – "Красно село ".

В София към този момент дойдоха и 13 от общо 20 нови влака, които ще се движат по третата линия на метрото. В момента от Линия 3 се построяват 12 км. До края на тази година ще бъдат пуснати първите 8 км от тях - от бул. "Владимир Вазов " през "Оборище ", "Орлов мост ", центъра, НДК, през "Александровска болница ", бул. "България " до "Красно село ".

През първата половина на 2020 година ще бъде пуснато придвижването по втория стадий – 4 км с 4 метростанции от кв. "Красно село " през ж.к. "Овча купел " до "Околовръстния път " при кв. "Горна баня ", където ще може да се прави връзка с влаковете за Перник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР