На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски, на

...
На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски, на
Коментари Харесай

Днес почитаме Теодосий Търновски и още двама светци

На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски , на Свети великомъченик Яков Персиец и на Преподобния Паладий.

Преподобният Теодосий Търновски бил възпитаник на преп. Григорий Синаит, създателят на исихасткото обучение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа. Преподобни Теодосий Търновски основава със своята исихастка школа нова ера в Българската черква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревнив следовник е Свети патрирах Евтимий Търновски. Без да заема архиерейски ранг, с помощта на престижа си на свети човек, преподобния Теодосий Търновски е лидер в битката на православната черква против ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 година в Търново, на който са наказани месалианската, богомилската и адамитската ереси. През 1360 година на различен събор осъжда юдейската вяра, евентуално по отношение на приемането на кръщение от втората брачна половинка на Иван Александър Сара. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, умрял в 1363 година.

Свети Яков Персиец  бил богат и благороден християнин. За да избави фамилията си от преследвания, той приел да извърши езически ритуал. Това надълбоко огорчило родната му майка и брачната половинка му – ревностни християнки. Яков се разкаял и се отрекъл от дадения обет. Страшните мъчения не били в положение да отвърнат Яков от вярата му в Бог, по тази причина отсекли главата му през 421 година. Когато по-късно в Персия бил публикуван декрет да се изгарят светите мощи на мъчениците, християните изпратили мощите му в Йерусалим, откъдето през първата половина на V век те били пренесени от Едеския свещеник Петър в Тавена, Египет. Според друго поверие те били пренесени от Персия в Италия, където главата на светия страдалец и до момента се съхранява в една Ватиканска базилика. Негови мощи има и в Брага, Португалия, където преместването им се чества на 22 май.

Преподобният Паладий  е роден към 364 година в малоазийската област Галатия. На 24-годишна възраст приел монашество и прекарал от 388 до 399 година в подвижнически живот в Египет. За да се запознае по-добре с монашеския живот и да подири образци на същинско подвижничество, Паладий обикалял пеш местата, където се подвизавали бележити християнски отшелници. През 400 година той бил ръкоположен за свещеник на гр. Еленополис в Малоазийската област Витиния. Починал евентуално към 425 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР