На 27 декември, навръх Стефановден, българският военен научно-изследователски кораб Св.

...
На 27 декември, навръх Стефановден, българският военен научно-изследователски кораб Св.
Коментари Харесай

Военен научно-изследователски кораб отплава към Антарктида

На 27 декември, точно на Стефановден, българският боен научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ се отправи на историческо корабоплаване до остров Ливингстън, Антарктида, с цел да подкрепи изследванията на 31-ата българска антарктическа експедиция. 

Церемонията по изпращането стартира в 13:30 часа на пасажерския терминал на Морска гара Варна. В 14:00 плавателният съд вдигна котва, поемайки към единствения излаз от вътрешноконтиненталното Черно море – пролива Босфор, където се чака да доближи ден по-късно.

През първата седмица на плаването си „ Св. св. Кирил и Методий “ ще премине през Босфора, Мраморно море и Дарданелите, ще навлезе в Егейско море, ще заобиколи гръцкия полуостров Пелопонес и навлизайки в Средиземно море, ще доближи до испанското пристанище Картахена, където е една от междинните му спирки.

[gallery]13423[/gallery]

Преди да дебаркира в Испания, екипажът ще посрещне новата 2023 година в намерено море.

Капитан на кораба е кап. II сан Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение. Очаква се плаването в двете направления да продължи общо към 130 дни, като към 40 дни ще отнеме единствено достигането до остров Ливингстън.

В 31-ата експедиция до Антарктида се включва и специфичният делегат на Българска телеграфна агенция Константин Карагьозов. На борда на кораба Агенцията ще има мобилен пресклуб. Кореспондентът на Българска телеграфна агенция ще бъде единственият публицист, който ще взе участие в цялото корабоплаване и ще предава всекидневно за протичащото се както на борда на кораба, по този начин и в българската база на остров Ливингстън.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР