На 26 юни се проведе 5-то издание на превърналия се

...
На 26 юни се проведе 5-то издание на превърналия се
Коментари Харесай

Пъстрота и колорит по време на 5-то издание на Празника на Тетевенската саламура

На 26 юни се организира 5-то издание на трансформиралия се в традиция – Празник на Тетевенската саламура. Той още веднъж събра посетители от цялата страна, пристигнали да опитат най-вкусната рибена супа и да видят забележителностите и естествените хубости на Тетевен.

Събитието стартира с шествие на така наречен Дежурна група по снабдяването - Козуренски карнавал, който потегли от стадиона и приключи в центъра на града, където публично беше обещано началото на празника от кмета на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева. Тя приветства както присъстващите, по този начин и участниците в присъщия локален празник на рибената супа.



Гости на събитието бяха кметът на Община Ловеч – Корнелия Маринова и представители на списанието за туризъм - Дестинация България, които поздравиха доктор Бояджиева за неповторимия празник и й връчиха приветствен адрес. Специален подарък бе връчен и от шефа на НПГГСД „ Сава Младенов “ – инж. Златина Каталиева.

Сред присъстващите бяха още госпожа Мария Стойчева – ръководител на Общински съвет – Тетевен, Борис Врабевски – зам.-кмет на Тетевен, общински съветници.

Програмата продължи с обиколка на участниците в празника и представяне на приготвените от тях присъщи ястия от района. Малко преди този момент бе осъществено и обичайното зарибяване в р. Бели Вит.



След като доктор Бояджиева и нейните посетители дегустираха направеното от участниците, те дефинираха и носителите на специфичните награди. Всички 13 участници, съдействали за организацията на празника, получиха грамоти за присъединяване от кмета на Тетевен. Грамота и плакет за Най-автентично и атрактивно присъединяване в празника и принос за запазване на културните обичаи на тетевенци получиха с. Дивчовото. Грамота и плакет за Най-богата и разнообразна софра получиха с. Български извор, а грамота и плакет за Особени заслуги, вложен мурафет и балканджийски дух в приготвянето на тетевенската кухня получиха с Рибарица. Специалната премия За безусловна лоялност към българските корени, самоотверженост и безрезервност в отстояване на традициите и огнен дух в кулинарното майсторство завоюваха локалните пожарникари с неповторимото си показване.



Пъстротата на празника бе допълнен от ревю на занаятчии, а Етрополската духова музика и локален фолклорен оркестър се погрижиха да държат страстта на участници и посетители на балканджийско равнище.



В събитието се включиха селата Дивчовото, Черни Вит, Васильово, Рибарица, Български извор, Голям извор, Гложене, НЧ „ Цачо Ненов 1887 “, локалната Пожарна, участниците от „ Махалата “, комплекс „ Върбака “, махала „ Козуря “, НПГГСД „ Сава Младенов “ – гр. Тетевен и фурна „ Тетевен “.



Празникът на Тетевенската саламура се провежда за първи път през 2016 година в мандата на сегашния кмет на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева. Оттогава се трансформира в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ и известен, даже отвън рамките на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР