На 26 юли служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ)

...
На 26 юли служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ)
Коментари Харесай

ФСБ на Русия откри следи от експлозив на още един кораб от Украйна

На 26 юли чиновници на Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия са разкрили следи от експлозиви в трюма на още един сухотоварен транспортен съд, прекосявал през едно от пристанищата на Украйна и Керченския проток за Ростов на Дон, оповестява вестник.

ФСБ разгласи за следи от експлозив на борда на сухотоварен транспортен съд, който трябваше да премине през Керченския проток, на 24 юли.

Корабите, преминаващи през Керченския проток, се ревизират от ФСБ за " попречване на терористични и диверсионни дейности “. При инспекция на 26 юли са открити следи от динитротолуол и тротил в товарния отсек и по повърхността на избавителната лодка на задграничния сухотоварен транспортен съд VMO River, пътуващ от турското пристанище Синоп за Ростов на Дон.

В отчета на ФСБ се отбелязва, че през юни и юли 2023 година упоменатият транспортен съд два пъти е посетил украинското пристанище Рени в Одеска област. Разузнавателната работа също допуска, че сухотоварният транспортен съд може да е бил употребен за доставка на експлозиви на територията на Украйна.

„ По отношение на кораба беше взето решение да се забрани прекосяването под плавателната арка на транспортния преход през Керченския пролив с по-нататъшното му излизане отвън териториалното море “, добави още ФСБ.

През юли Русия отхвърли да възобнови съглашение за експорт на украинско зърно, храни и торове през Черно море от три пристанища, в това число Одеса. Сделката предвиждаше и унищожаване на пречките пред доставките на съветски торове и храни. Москва твърди, че повода за отдръпването от договорката е неизпълнението на нейните условия. Въпреки това Киев, Анкара и Западът не се отхвърлят от желанията си да възобновят превозването на украинска селскостопанска продукция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР