На 26-ти април 2019-та година отбелязваме Разпети петък или Велики

...
На 26-ти април 2019-та година отбелязваме Разпети петък или Велики
Коментари Харесай

Разпети петък е: Ето какви са поверията и традициите на този ден

На 26-ти април 2019-та година означаваме Разпети петък или Велики петък. Това е денят, в който е разпнат Исус Христос. Той понася премеждия и се жертва, с цел да изкупи греховете на човечеството. Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица.

Това е най-тъжният ден и в православния свят, защото тогава Божият наследник е бил обиждан, наказан, поругаван и разпнат на кръста. След това той е заровен в каменен саркофаг в пещера, на чийто вход е бил подложен голям камък и стража. На този ден в храмовете се пее опело за Него. Постът е доста непоколебим. Забранява се да се яде и да се пие. На Велики петък е неразрешено да се подхваща работа.

На Разпети петък се минава под масата в църквата. Масата, която е сложена в средата на храма, символизира Христовия гроб. В храмовете се прави свещенодействие, което се назовава Царски часове, и не се отслужва Света литургия. Изнася се плащеницата, която символизира плата, в който е било увито тялото на Христос.

Всички миряни се покланят пред плащеницата, евангелието и кръста, с цел да съпреживеят гибелта на Исус Христос. Поклонението пред нея продължава до последните минути преди Възкресение в събота вечер.

Източник: vesti
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР