На 26 септември през 1983 г. един съветски офицер извършва

...
На 26 септември през 1983 г. един съветски офицер извършва
Коментари Харесай

Историята на Станислав Петров – подполковникът, който предотвратява ядрена война

На 26 септември през 1983 година един руски офицер прави най-великия героизъм в новата история на човечеството - подполковник Станислав Петров предотвратява евентуална нуклеарна война, откакто приема, че предизвестието за ракетно нахлуване от страна на Съединени американски щати е подправено и не извършва предписанията за ответна реакция.

Според няколко източници решението изиграва основна роля в предотвратяването на неочакван ответен нуклеарен удар по Съединени американски щати. Проведените експертизи на сателитната система за ранно предизвестие разкриват, че тя е била развалена.

Инцидентът довежда до едно от най-напрегнатите решения на международните нуклеарни сили от годините на Студената война, които се взимат в последната минута и от хора, които не принадлежат към висшия командния състав.

В нощта на 26 септември 1983 година подполковник Станислав Петров е действен дежурен в команден пункт Серпухов-15, намиращ се близо до Москва. В това време Студената война е в своя пик – три и половина седмици преди този момент е свален южнокорейски Боинг 747. В командния пункт постъпва известие от признатата на въоръжение преди една година галактическа система за ранно предизвестие. В случай на нахлуване неотложно трябвало да се уведоми управлението на страната и да се вземе решение за ответен удар. Все отново, анализирайки информацията – известието давало информация за няколко пуска на ракети от една точка, подполковник Петров взема решение, че това е лъжливо сработване на системата.

Последвалото следствие открило, че повода е задействане на сензорите от слънчева светлина, отразила се в облаците. По-късно в галактическата система се вършат промени, позволяващи да се изключи тази обстановка.

Заради военната загадка и политически съображения дейностите на подполковник Петров стават известни на необятната общност едвам през 1998 година. На 19 януари 2006 година в щаб-квартирата на Организация на обединените нации в Ню Йорк на Станислав Петров е връчена специфична премия на интернационалната социална организация „ Асоциация на жителите на света “. Наградата съставлява кристална статуетка „ Ръка, държаща земното кълбо “ с надпис „ На индивида, който предотврати нуклеарната война “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР