На 26 септември германците трябва да решат бъдещето на страната

...
На 26 септември германците трябва да решат бъдещето на страната
Коментари Харесай

Обратното броене започна: Кой ще наследи Меркел на канцлерския пост

На 26 септември германците би трябвало да решат бъдещето на страната си след края на ерата „ Ангела Меркел “. Последните социологически изследвания във Федералната Република сервираха изненади, а никой не се наема да предвижда изхода от идните избори.

Обществото в Германия се усеща нестабилно – по този начин, както в никакъв случай през последните 16 години под ръководството на Меркел, потвърдила се като умел посланик и невъзмутим политик по време на тежки рецесии. Сега тя си потегля и бъдещето е неразбираемо. Тези свои разсъждения показа пред задгранични репортери в Германия Манфред Гюлнер - шеф на Института за изследване на публичното мнение Forsa.

Според него има изгледи след изборите да станем очевидци на несигурно държавно управление с три ръководещи партии, което ще бъде нетипично за Германия. Объркаността на хората проличава и в последните социологически изследвания, които сервираха изненади и съществени разбърквания измежду тримата съществени претенденти – Олаф Шолц претендентът на социалдемократите, Армин Лашет ХДС/ХСС и Анналена Бербок от Зелената партия.

Олаф Шолц Снимка: Reuters

Настроенията на гласоподавателите

Според последните изследвания на най-високо публично доверие се радва социалдемократът и сегашен финансов министър Олаф Шолц . Така, за пръв път от 15 години ГСПД изпревари партията на Меркел.

„ Олаф Шолц и социалдемократите печелят от слабостите на останалите партии. Видяхме по какъв начин след номинацията на Анналена Бербок от Зелената партия – тя изгря в конкуренцията с един добър профил, съвременна жена с визия за бъдещето, на която можеш да се довериш. Но картината се промени бързо и с това и броят на хората, които биха дали гласа си за Зелената партия. Това се случи поради неточности на Бербок и Зелените, от които Шолц завоюва. Освен това Лашет е претендент, който болшинството не приема, както и някои от членовете на личната му партия не считат, че той е бил най-хубавият избор за претендент за канцлерския пост. След номинацията на Лашет процентът на утвърждение, съгласно социологическите изследвания, стартира да спада. “, разяснява Гюлнер.

Армин Лашет Снимка: Reuters

Много анализатори считат, че несигурността в партията на християндемократите се е усетила още при забавянето на номинацията за техния кандидат за канцлер. Според изследванията, в случай че номиниран е бил Маркус Зьодер (б.р. районният министър председател на Бавария), а не Лашет (б.р. който към момента е и министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия) в този момент резултатът за консерваторите щеше да е надалеч по-добър. В ролята си на районни министър председатели двамата ясно демонстрираха и курса им в битката с пандемията. Докато Зьодер беше корав и пореден в позицията си, то Лашет нямаше явен курс, което изигра отрицателна роля за неговия рейтинг, счита шефът на Forsa.

„ Ние попитахме гласоподавателите, които не са с настройка да гласоподават за християндемократите и сестринската им партия Християнсоциалния съюз дали в случай че Зьодер, а не Лашет е претендент, биха трансформирали избора си. ¼ от тях споделиха, че в случай че това се промени биха дали гласа си за ХДС/ХСС. Но това към този момент не може да се направи. Защото първите гласоподаватели към този момент са пуснали гласа си по пощата “, добавя Гюлнер.

Анналена Бербок Снимка: Reuters

Ролята на вота по пощата

Първите гласоподаватели към този момент са дали своя глас с писмо по пощата. Очакванията са в резултат от пандемията броят на гласуващите по пощата да бъде повишен доста.

Това демонстрира и опитът от районните избори в провинция Райнланд-Пфалц, където 2/3 от гласоподавателите гласоподаваха по пощата и доста малко в деня на вота. Подобна е картината и в Баден-Вюртемберг, където 50% от хората също избраха да гласоподават по този метод. Ако тази наклонност се резервира и за националния избор, то доста хора ще са дали своя глас доста преди края на предизборните акции. И даже и нещо да се промени през идващите седмици няма да бъде от толкоз огромно значение.

Може ли настройките измежду гласоподавателите да се трансформират?

Според директорa на Института за изследване на публичното мнение Forsa има възможност за промени през идващите седмици. Като единствен вид партията на Меркел да завоюва повече гласове, той вижда промяна на Армин Лашет с Маркус Зьодер като кандидат. Такава обаче е на практика невъзможна поради почналия към този момент по пощата избор.

За кандидатката от Зелената партия Анналена Бербок също не се чакат промени. Зелените не съумяха да завоюват процентно утвърждение след голямото водно злополучие в Германия през юли, макар че техният най-силен коз е битката с климатичните промени.

Сянката на Меркел

За Гюлнер в цялата неизясненост, единствено месец преди изборите, едно е несъмнено. Дълго след отдръпването от политическия живот сянката на Меркел ще бъде там.

„ Ангела Меркел потвърди себе си като политик, грижещ се за хората. Тя се оправи с редица рецесии. Винаги е създавала чувството, че прави всичко допустимо проблемите да не обиден фрапантно всекидневието на хората. Това ще ни липсва. “, смята Гюлнер.

А противоположното преброяване до изборите стартира. Считано от през днешния ден до 26 септември остава по-малко от месец.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР