На 25ти ноември от 19:00 часа Опера Пловдив ще представи

...
На 25ти ноември от 19:00 часа Опера Пловдив ще представи
Коментари Харесай

Опера Пловдив посреща една от водещите български клавирни изпълнителки Дора Делийска

На 25ти ноември от 19:00 часа Опера Пловдив ще показа " МЕТАМОРФОЗИ " - концерт на Дора Делийска и Оркестър на Опера Пловдив - част от цикъла " Млади виртуози ", който показва международно приети млади български музиканти.

" Много композитори са употребявали заглавието " Метаморфози " за своите творби. В моя план преглеждам тематиката освен като композиционен жанр, само че и като философска и художествена идея. Метаморфозата може да възникне в нашата душа или да вземе интелектуален поврат. Концепцията се основава на концепцията, че изкуството постоянно може да се трансформира, варира и нещо ново може да се появи посредством трансформация. В този смисъл изкуството може да продължи да съществува без ограничавания във времето ", споделя Дора Делийска, която пътува от Виена, особено за концерта.

Под диригентската палка на Константин Добройков, Дора ще показа стратегия, която се състои от творби, построени върху тематика с вариации. Темата " Dies Irae " е вътрешната връзка сред творбите. Тя се среща в две от пиесите за пиано и оркестър - Франц Лист написа своят " Totentanz " въз основа на тази тематика, а Рахманинов употребява същата тематика в своята Вариация за Паганини (например във Вариация № 7). 

В програмата ще бъде включена и емблематичната творба " Метаморфози " от Хиндемит. Това е симфонично оркестрово произведение в четири елементи, основано на клавирни тематики от Карл Мария декор Вебер. Хиндемит композира това произведение през 1944 година Оригиналната тематика е семпла и къса, която посредством своята трансформация е превърната в грандиозно оркестрово произведение.в която ще извърши Лист – Танц на мъртвите, Хиндемит – Симфонични метаморфози по тематики на К. М. Фон Вебер, С. Рахманинов – Рапсодия по тематика от Паганини.

Следвайки задачата си за консолидиране на оперното и симфонично изкуство измежду младежите, Опера Пловдив дава опция на всички учащи да се възползват от безвъзмезден вход за симфоничните концерти в своята стратегия през новия сезон. Безплатните билети се получават на касата на Операта в Дом на културата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР