На 25 септември 2023 г. във Варна се проведе ритуал

...
На 25 септември 2023 г. във Варна се проведе ритуал
Коментари Харесай

Откриха паметника на генерал-лейтенант Иван Колев във Варна

На 25 септември 2023 година във Варна се организира обред за тържествено разкриване и освещаване на бюст-паметник на генерал-лейтенант Иван Колев, командвал Конната дивизия, а по-късно и независимата българска войска, в боевете за избавление на Добруджа през Първата международна война. 

Паметникът на бележития български военачалник, именуван Баща на българската кавалерия и Освободител на Добруджа, е построен по самодейност на родолюбиви и военно-патриотични сдружения и съюзи, с решение на Общинския съвет, с финансовата и логистична поддръжка на Община Варна, оповестяват от щаба на Военноморски сили.

В ритуала участваха командирите на военни формирования от гарнизона, Представителният духов оркестър, почетен часовой и група венценосци, а строят на представителните елементи беше признат от контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на Военноморските сили.

В словото си пред формалните лица и присъстващите жители господин Валентин Иванов, представител на инициативния комитет, наблюдава в резюме виталния път и славните бойни победи на военачалник Колев отпред на Конната дивизия. От името на президента на Република България и висш главнокомандващ на въоръжените сили, приветствен адрес прочете господин Илия Милушев, консултант в президентската администрация.

Под звуците на церемониален сигнал и химна на Република България, паметникът беше открит от кмета на Община Варна господин Иван Портних и ръководителя на Сдружение " Български родолюбци “ господин Артак Казарян.

Отец Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужи молебен за освещаване на паметника и за удостояване паметта на прославения български пълководец.

Венци и цветя в символ на респект сервираха представители на президента, на регионалната и общинска администрации, Военноморските сили, общинския съвет, регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, неправителствени организации и съюзи, политически партии и жители.

Ритуалът приключи с химна на Добруджа, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморски сили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР