На 25 октомври 2023 г. се навършват 145 години от

...
На 25 октомври 2023 г. се навършват 145 години от
Коментари Харесай

145 години Български червен кръст

На 25 октомври 2023 година се навършват 145 години от основаването на първото червенокръстко сдружение в България.

В постройката на Националния съвет на БЧК организацията ще означи тържествено своето учредяване.

Честванията ще преминат под патронажа на президента на Република България Румен Радев, измежду поканените на тържеството са и представители на изпълнителната власт, партньорски организации, донори, другари и съидейници на Българския Червен кръст.

ИСТОРИЯ НА БЧК

След Освобождението на България от турско иго според клаузите на Берлинския контракт от 1878 година са основани Княжество България (васално на турския султан) и самостоятелната област Източна Румелия в границите на империята. И в Княжеството, и в Източна Румелия още през 1878 година се учредяват първите червенокръстки сдружения. През м. май в София е основано Софийско регионално сдружение за подкрепяне на заболели и ранени с ръководител софийския митрополит Милетий. В него се включват и работят редица видни жители на София отпред с губернатора на региона В. П. Алабин. На 25 октомври е учредено сливенското сдружение на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е одобрен от княз Дондуков-Корсаков - основен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 година е основана и Националната организация с ръководител митрополит Климент.

Тя е одобрена с формален декрет на първия български княз – Александър Батенберг, който взема БЧК под свое застъпничество. Организацията е приета и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20-ти октомври 1885 година От учредяването си Българският Червен кръст има 15 ръководители - значими фигури в публичния живот на страната: митрополит Милетий, митрополит Серафим, митрополит Климент (Васил Друмев), доктор Пантелей Минчович, доктор Панайот Жечев, доктор Георги Сарафов, Иван Евстатиев Гешов, проф. доктор Стоян Данев, проф. доктор Васил Моллов, проф. доктор Димитър Ораховац, доктор Любен Рачев, доктор Петър Коларов, доктор Кирил Игнатов, проф. доктор Стоян Саев и маг. фарм. Христо Григоров. Традицията короновани особи да покровителстват Червения кръст е непокътната по време на династията на царя. Царица Елеонора – втората брачна половинка на цар Фердинанд и кралица Йоанна – брачна половинка на цар Борис III играят значима роля в това отношение. Цар Борис III е висшият патрон на Български Червен Кръст през интервала 1918 – 1943 г Българският Червен Кръст има забележителен принос за образуването и първите стъпки на българската социална здравна система. Той построява и доста лечебни заведения в София, Плевен, Хасково, Бургас и други Организацията построява и управлява повече от 40 години болничното заведение “Червен Кръст ” – през днешния ден едно от най-модерните и авторитетни държавни лечебни заведения. Към болничното заведение през 1900 година е намерено и първото и дълго време само в страната учебно заведение за милосърдни сестри. По неговия пример и образец по-късно пораждат доста учебни заведения и колежи за медицински сестри. В своята многогодишна история Българският Червен кръст играе значима роля в организирането и оказването на здравна помощ по време на войните, които България води за национално обединяване. Той организира многочислени здравни курсове за образованието на самарянки и милосърдни сестри, които поставят грижи за болните и ранените бойци и офицери на фронта и в тила. Най-големите тествания за организацията в спокойно време са огромното земетресение през 1928 година и бежанската вълна от Беломорието и Одринска Тракия, с които българските червенокръстци се оправят ослепително и съумяват да спасят от апетит и бедност хиляди хора, мобилизирайки своите лични запаси и помощта на десетки други задгранични червенокръстки организации.

БЧК провежда образованието и на медицинския личен състав за клоновете си, както и медицински сестри в помощ на селското стопанство и промишлените предприятия. Организацията е основател и основател на санитарната авиация и незабавната помощ в България, както и на проведеното безплатно и непринудено кръводаряване.Основна грижа на националната организация постоянно е било детското здраве. За българските деца БЧК основава доста центрове за здравни съвещания, млечни кухни, летовища, училищен трапезарии. Приносът на Българския Червен кръст в битката с туберкулозата е забележителен. През двадесетте и тридесетте години на предишния век локалните клонове, с поддръжката на централното управление построяват павилиони за туберкулозно заболели деца и възрастни в Пловдив, Русе и така нататък общително предоставяйки ги на общините.

Българският Червен кръст неведнъж оказва помощ на редица страни. В Русия са изпратени две медицински бригади - по време на Руско-Японската война (1903 – 1905) и Първата международна война. Той провежда санитарни влакове и болница на Източния фронт по време на първата фаза на Втората международна война. Войната против нацистка Германия още един път потвърждава готовността на националната ни организация да работи при рискови условия, като бъде вярна на филантропичните си правила. В по-ново време БЧК активизира обществеността в страната и реализира многочислени филантропични акции в поддръжка на потърпевшите от естествени бедствия и военни спорове в над 40 страни по света. Държавата постоянно е подкрепяла Българския Червен кръст и неведнъж е демонстрирала почитание и самопризнание към големия му принос в филантропичната област.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР