На 25 ноември отбелязваме Международния ден за борба срещу насилието

...
На 25 ноември отбелязваме Международния ден за борба срещу насилието
Коментари Харесай

„Нито една повече“: Значителен ръст на сигналите за домашно насилие у нас

На 25 ноември означаваме Международния ден за битка против насилието над дами. Почти 90 000 дами са били убити по света през 2022 година, като броят им е рекорден за последните 20 години, обобщава отчет на Организация на обединените нации.

Това е най-високото ниво за последните 20 години

Според документа 55% от всички убийства на дами по света са осъществени от членове на фамилията или интимни сътрудници. Това значи, че приблизително дневно са убивани по 133 дами или девойки и то в личните им домове.

На насилника е повдигнато обвиняване

У нас от началото на годината са убити повече от 20 дами. Регистрираните сигнали за домашно принуждение пък са 1359. Днешният интернационален ден против насилието над дами се отбелязва с  шествия и митинги в няколко града в България.

От Министерство на вътрешните работи оповестяват,  че тази година  е рекордна по брой подадени сигнали за домашно принуждение в България – с 81% повече от предходната. Повече са и формираните досъдебни производства, както и издадените ограничаващите заповеди.

„ Казвал ми е, че щом не желая да се върна при него, желае да ме довърши “, споделя пострадалата

За поредна година шествията и митингите, които се организират в София, Пловдив, Варна и Велико Търново минават под надпис „ Нито една повече “. За да кажат „ не на насилието “, десетки хора през днешния ден се събраха пред правосъдната палата в София.

Протестиращите упорстват за повече спешни центрове, както и по-сурови санкции за насилниците.

По материала работиха Владислава Тричкова и Мариана Трифонова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР