На 25 март е подаден проектът, с който ВиК -

...
На 25 март е подаден проектът, с който ВиК -
Коментари Харесай

Над 112 млн. лв.ще бъдат инвестирани по водния проект за област Сливен

На 25 март е подаден планът, с който ВиК - Сливен кандидатства за финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 година " за възстановяване на ВиК инфраструктурата на територията на региона. Той планува вложения в Сливен и Нова Загора с общ размер малко над 112 млн. лева без Данък добавена стойност.
Това заяви в Сливен през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. В регионалния център тя взе участие в полемика за районното развиване и европейската взаимност.
За гр. Сливен, в това число кв. „ Речица ", е планувано доизграждане или реорганизация на 41 км водопроводи, ремонт на тръбни връзки в 2 резервоара и доизграждане на напорен водоем. Ще се реконструират три помпени станции. 26 км е канализационната мрежа, която ще бъде доизградена или ремонтирана. Предвижда се също реорганизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в града.
В плана са включени и водопроводите, които ще са нужни, с цел да действа пречиствателната станция за питейни води. Министерството на районното развиване и благоустройството има подготвеност до 2020 година да размрази обекта, чието строителство е спряно преди години, да актуализира плана и да разпореди довършването му, изясни пред медии министърът.
В Нова Загора ще бъдат сменени елементи в помпени станции и ще се реконструират 17,7 км от вътрешната водопроводна мрежа. 6,7 км канализационна мрежа ще бъде реконструирана или доизградена. Ще се построи канализационна помпена станция и ще се реконструира пречиствателната станция за отпадъчни води.
Сериозни средства в региона се влагат и в пътната инфраструктура. С финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014 - 2020 се ремонтира връзката на Сливен с Раднево и сектор от пътя Стара Загора - Раднево. Двете прави са с обща дължина 38 км. Инвестицията е за 28 млн. лева Републиканският път в двете области е ремонтиран, следва издаване на Акт 16. Планира се оповестяване на процедура за избор на реализатор за рехабилитацията на близо 27 км от пътя Поликраище - Елена - Сливен с индикативната стойност 24 млн. лева За възстановяване на републиканската пътна мрежа в региона от държавния бюджет в последните години са вложени към 21 млн. лева, с които са ремонтирани над 75 км.
Министърът осведоми, че през тази година със средства от АПИ ще бъде заложена рехабилитация на 12 км от пътя Сливен - Ямбол, 15 км от направлението Сливен - Нова Загора и 13 км от пътя Биково - Кермен. Регионалният министър заяви още, че поддържа концепцията за четирилентов път сред Ямбол и Сливен с отделяне на икономическа зона към разширеното трасе. АПИ ще разпореди предпроектното изследване за уширение на пътя, като първа стъпка от реализацията на плана.
По Оперативна програма “Регионално развитие” в област Сливен ще бъдат вложени над 46 млн. лева, осведоми министър Аврамова Средствата са по 18 плана. С тях се модернизират 9 просветителни институции, в които се образоват близо 2250 възпитаници. За 265 лица в потребност ще бъде обезпечен достъп до 5 обществени обекта. По програмата енергийно се обновяват 13 здания. Облагородяват се над 38 000 кв. м градски площи в района. С 16,8 млн. лева се финансира планът за градски превоз на Община Сливен, който включва създаване на нови спирки, създаване и отделяне на велоалеи и ремонт на сервизната база на превозвача. Също със средства от програмата по плана на Министерство на здравеопазването за незабавна помощ ще бъдат актуализирани 5 обекта.
При визитата си министър Аврамова се включи в акцията на Община Сливен и вестник Стандарт „ 10 аргументи да остана в моя Сливен ". Като част от нея беше открита галерия с фото пана, отдадена на 10 сполучливо завършили планове на територията на общината и бяха връчени награди за принос в нейното развиване. Регионалният министър връчи оценката в категорията „ Технологии " за Географска информационна система - неповторима за страната географска осведомителна система, създадена от специалисти на локалната администрация. Петя Аврамова обърна внимание, че страната работи от много време за 100% кадастрално покритие и профилирани карти на страната. Сливен са иноватори, тъй като са събрали на едно място кадастър, регулация и надграждат със профилиран пласт за подземната връзка, което ще разреши на всички жители да получат от едно място нужната им информация.
В отговор на въпрос от представители на медиите министър Аврамова разяснява, че през вчерашния ден са извършени първи срещи с представители на превозвачите за разискване на тол цените. Тя изрази убеденост, че идващите диалози ще бъдат градивни и ще се реализира консенсус сред двете страни.
Министърът изясни, че при установяване на таксите за изминато разстояние за тежкотоварни коли задачата е била да са по-ниски за транспортните средства сред 3,5 и 12 т, които се употребяват най-масово при вътрешни транспорти, с цел да не се отразят върху цената на питателните артикули, артикули и услуги. „ Консултантите ни от Световната банка пресметнаха, че най-голямото отражение върху стоките от потребителската кошница ще е за минерална вода и безалкохолни питиета - към 4% ", акцентира Аврамова. Ниски са таксите и за рейсовете, защото извършват обществена функционалност. Най-висока такса е планувана за транспортни средства над 12 т, като тя е междинна за Европа и ще е както за тежкотоварния трафик в страната, по този начин и за директния.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР