На 25 декември отбелязахме пет години без великия Джордж Майкъл

...
На 25 декември отбелязахме пет години без великия Джордж Майкъл
Коментари Харесай

Музикални хроники: Пет години без Джордж Майкъл, който въпреки славата не загуби благородството и човечността

На 25 декември отбелязахме пет години без великия Джордж Майкъл – една от най-значимите културни фигури в цялата музикална история и реализатор с голямо и незабравимо музикално завещание.

Йоргос Кириакос Панайоту, както беше същинското име на музиканта, ни напусна прекомерно рано, още на 53-годишна възраст. Освен че остава един от най-продаваните реализатори в историята, той продължава да бъде и културна икона с голям принос в голям брой сфери.

Близо 40-годишна кариера и над 100 млн. продажби на албуми са задоволителна причина някой да бъде уважаван, само че едвам след гибелта на Майкъл на бял свят излязоха и някои непознати обстоятелства за него. Станаха ясни да вземем за пример мащабите на неговата благотворителност.

В продължение на десетилетия той се занимаваше с щедрост и поддържаше хора в потребност, само че се оказа, че доста от съответните случаи са оставали скрити за обществеността.

Малко след новината за гибелта му започнаха да се появяват свидетелства за неговите жестове. Разказите гласят, че Джордж се обадил скрито в телевизионно предаване, откакто видял, че жена се нуждае от 15 000 паунда за ин витро процедура. Спонсорирал е и благотворителна организация, която оказва помощ на деца сираци от Кения, страдащи от СПИН, оказал помощ е с 25 000 паунда на непозната жена в кафене, която плаче поради задълженията си, различен път е оставил 5000 паунда бакшиш на сервитьорка, учеща за здравна сестра и натрупала заеми.

През 2006 година Майкъл е изнесъл безвъзмезден концерт за медицинските сестри от английската Национална здравна система, с цел да благодари за грижите, положени за починалата му майка Лесли, умряла от рак през 1997 година

„ Джордж Майкъл излезе на сцената обезпокоен и с тежка простуда. Каза ни, че е излизал пред голяма аудитория по целия свят, само че през днешния ден се усеща обезпокоен, тъй като в никакъв случай до момента не е пял пред толкоз доста герои “, споделя една от медицинските сестри, участвали на събитието.

Това са аспекти от характера на Майкъл, които светът не познаваше в елементи. А на техния декор, какво изобщо да кажем за музиката му, общоизвестна по цялата планета?

След разпада на дуото стартира солова кариера, като издава общо шест албума, получава три награди „ Грами “ и пет награди на MTV. Обяснението по какъв начин съумява да резервира благородството и човечността наподобява се крие още в детството. „ Имам музикален гений, който по време на тийнейджърските ми години беше заздравен от онази обезверена упоритост да бъда прочут, обичан, почитан и така нататък Всичко, което желаех по това време, беше триумфът “, споделя изпълнителят.

„ Но в случай че съм желал да бъда благополучен, това беше неправилен път “, прибавя той. Откакто се помни, ниското самочувствие и неналичието на убеденост го съпътстват, а в неговото семейство високомерието се счита за грях. В началото на 80-те обаче огромните триумфи на Wham! идват и Джордж Майкъл усеща притегателната мощ на славата. Усеща и нейните отрицателни страни, изключително когато се впуска в независима кариера.

„ Когато бяхме дружно с Андрю (партньорът му в Wham! Андрю Риджли), беше доста по-лесно да запазя връзката си с предходния живот – животът, който познавахме с него преди да станем известни. Когато към този момент няма с кого да го правиш, внезапно става ужасно. 10 месеца от този метод на живот бяха задоволителни, с цел да ме докарат до ръба. Бях извънредно уединен. Единствената хубава част от деня ми бяха концертите онлайн. Спомням си, че когато изпях за финален път Careless Whisper на турнето в Съединени американски щати, застанах на сцената със сълзи на очите и си мислих, че не знам дали в миналото ще мога да го направя още веднъж “, споделя артистът.

Той стартира да разчупва оковите по от ден на ден способи и отхвърля да се появи във видеото на шлагера Freedom! ‘90, защото към този момент не се интересува от славата и води друга борба вътре в себе си. „ В края на турнето Faith се усещах доста зле, тъй като към този момент бях осъзнал дефинитивно, че съм гей… а не желаех да го призная обществено просто по този начин внезапно. Исках да го направя с някакво достолепие. Затова си споделих „ Добре, би трябвало да стартира, като разруша целия си доскорошен имидж “.

Майкъл признава половата си ориентировка по-късно, през 1998, само че апелът му към независимост в огромния шлагер няма по какъв начин да не бъде свързван и със сексуалността му. Музикантът се сблъсква с хомофобията още като юноша, само че съумява да ѝ се опълчи с директните послания в песните си по отношение на идентичността и свободата на духа.

Още през 1993 година неговият сътрудник Анселмо Фелепа умира в резултат на затруднения от СПИН и нещастието няма по какъв начин да не окаже голямо влияние върху Джордж Майкъл. Звездата стопира да композира за известно време и това форсира окончателния разпад на така и така комплицираните му връзки с продуцентите му от Sony. Той отхвърля да издава повече материал през лейбъла си и се впуска в дълга правосъдна борба, само че през 1996-а се завръща триумфално с албума Older.

 LONDON, UNITED KINGDOM – OCTOBER 9: George Michael performs on stage at ‘NetAID’ in Wembley Stadium, on October 9th, 1999 in London, United Kingdom. (Photo by Pete Still/Redferns)

„ Той беше моят избавител – към момента ми е мъчно да обясня за какво намирането на сътрудник в оня стадий от живота ме промени вечно “, споделя той. Откриващата ария Jesus to a Child е „ сбогуването “ му с неговия обичан, само че изпълнителят признава, че в албума няма нито едно парче, което да не е обвързвано с Анселмо или с рисковете от СПИН.

„ Оттам нататък към този момент можех да стартира начисто. Всеки, който разбираше моя символизъм, знаеше, че това е методът ми да призная кой съм. Мисля, че ориста ми беше да усетя тази болежка, с цел да стигна до дъно с музиката си “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР