На 24 юли честваме паметта на света великомъченица Христина. Тя

...
На 24 юли честваме паметта на света великомъченица Христина. Тя
Коментари Харесай

Честваме паметта на света великомъченица Христина

На 24 юли честваме паметта на света великомъченица Христина. Тя живяла през III век. Родила се в богато семейство, татко ѝ Урбан бил шеф на град Тир (днес в Южен Ливан). Момичето било доста красиво и мнозина желали да се оженят за него. Но бащата желаел щерка му да стане езическа жрица. Затова я затворил да живее под защита в кула. Там сложил доста златни и сребърни идоли и ѝ заповядал да кади пред тях и да им се моли.

В самотата си Христина почнала да си задава въпроса кой е основал този хубав свят. От прозореца на стаята си се радвала на звездното небе и непрекъснато се прибирала към мисълта за Създателя на целия свят. Била уверена, че неодушевените идоли в нейната стая не могат да основат нищо, защото самите те са основани от човешка ръка. Така сама почнала да се моли на Единия Бог. Душата ѝ се изпълнила с обич към Непознатия Бог и тя още повече усилила молитвата си.

Веднъж Христина била посетена от ангел, който я наставил в същинската религия в Христос, Спасителя на света. Нарекъл я невяста Христова и й известил за бъдещите премеждия. Светата дева разрушила всички идоли в стаята си и ги хвърлила през прозореца. Когато бащата схванал за това гневно почнал да я бие. Девойката му споделила за вярата си в единия същински Бог и той я хвърлил в пандиза. Майка ѝ я умолявала да се отхвърли от Христос, с цел да избегне мъченията, на които подлагали християните. Изправили я на съд, само че Христина отново отказала да се кланя на идоли. Понесла разнообразни жестоки изтезания и макар младостта си останала твърда в своята религия. При нея в пандиза почнали да се стичат хора и тя им говорела за Спасителя Христос. Така повярвали към 300 души.

Урбан починал и пристигнал за шеф Дион, след него назначили Юлиан. След разнообразни мъчения той заповядал да убият света Христина с меч.

Имен ден честват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР