На 24 ноември айсбергът се откъсна и започна да се

...
На 24 ноември айсбергът се откъсна и започна да се
Коментари Харесай

Камера засне най-големия айсберг в света

На 24 ноември айсбергът се откъсна и стартира да се движи към Южния океан
Най-големият айсберг в света стартира да се движи за първи път от 30 години. A23a, както се назовава, обгръща повърхност от към 4000 квадратни километра и се отдели от брега на Антарктида през 1986 година, само че съвсем незабавно се залепи на дъното на океана и остана дълги години в морето на Уедел. На 24 ноември айсбергът се откъсна и стартира да се движи към Южния океан. Според British Antarctic Survey (BAS), Антарктическото циркумполярно течение ще докара A23a до „ авенюто на айсберга “.

Изследователският транспортен съд RRS Sir David Attenborough мина около региона, където се намира айсбергът, като част от планувания му маршрут до морето на Уедел. Българска академия на науките разгласява видео и изображения, снимани от RRS Sir David Attenborough.

Изследователите също съумяха да вземат проби от айсберга, които се надяват да им оказват помощ да схванат по какъв начин изменението на климата визира Южния океан и организмите, които живеят там.

„ Знаем, че тези великански айсберги могат да обезпечат хранителни субстанции на водите, през които минават, създавайки процъфтяващи екосистеми в другояче по-малко продуктивни региони “, сподели Лора Тейлър, биогеохимик и член на експедицията.

„ Въпреки това, ние не знаем каква разлика могат да създадат съответните айсберги, техният мащаб и генезис в този развой. Взехме проби и от повърхностните води на океана. Те ще ни оказват помощ да определим какъв живот може да се образува към A23a и по какъв начин този айсберг и други въздействат върху въглерода в океана и салдото му с атмосферата “, изясни Тейлър.

Повишаващите се температури на водата и въздуха, породени от световното стопляне, нарушават салдото на екосистемите по крайбрежията на Антарктида и Гренландия, форсират топенето на леда и усилват скоростта на ледниците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР