На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабно нахлуване в

...
На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабно нахлуване в
Коментари Харесай

Политико: За да е кратка войната в Украйна, трябва да се подготвим като за дълга

На 24 февруари 2022 година Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна. И откакто се провали в първичния си проект за промяна на режима в Киев, в този момент съветският президент Владимир Путин желае нескончаем спор. Западните държавни управления би трябвало да трансформират тактиката си, с цел да спрат тази война, която ще се проточи още една година. За да го създадат, би трябвало да се откажат от досегашния си еволюционен метод и да разработят дълготрайна вероятност. Това значи да се даде на Украйна това, от което се нуждае, с цел да завоюва войната в този момент, само че и да се построи рамка за нейното възобновяване и интеграция в евроатлантическата общественост - каквато е задачата на Киевския пакт за сигурност.

Съавтор съм на пакта, който е част от мирния проект от 10 точки на украинското държавно управление, дружно с началника на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак. Принципът, който обрисува серия от гаранции за сигурността на Украйна, е елементарен: да се направи по този начин, че страната да може да се пази сама. Но гарантирането на способността на Украйна да се пази в този момент и в бъдеще изисква дълголетен ангажимент от страна на нейните съдружници. Група държави-гаранти би трябвало да се ангажират да дават практическа и материална поддръжка на Украйна. Тя би трябвало да се концентрира върху четири области: подкрепяне на построяването на задоволително мощна войска, която да се опълчи на всяка бъдеща съветска агресия; усилване на обмена на разследваща информация сред Украйна и нейните съюзници; поддържане на взаимни образования и учения под флага на Европейски Съюз и НАТО; и подкрепяне на Украйна в построяването на мощна и устойчива отбранителна индустрия.

Приемането на мощен набор от гаранции за сигурност за Украйна не е акт на щедрост - то е в полза на целия свят. Развитието на мощен и постоянен източноевропейски сътрудник в лицето на Киев може да работи като защитна стена против все по-непостоянната и нападателна Русия, което е от значително значение за стабилността на нашия континент. А една свободна, цялостна и мирна Европа ще даде на Съединени американски щати и техните съдружници опция да се оправят с главното дълготрайно световно предизвикателство: Китай и Индо-Тихоокеанския район. Но една мощна Украйна ще се появи единствено в случай че успее да се възвърне от разрушенията на тази война, а постоянните гаранции за сигурност са причина това възобновяване да стартира.

Украйна предлага голям капацитет за фирмите и вложителите - от възобновима сила до осведомителни технологии. Въпреки това множеството от тях по обясними аргументи са внимателни, до момента в който опасността от по-нататъшни съветски опустошения остава. Тук Киевският контракт за сигурност може да помогне. Тъй като войната се проточва към този момент втора година, ние се нуждаем от по-дългосрочна съгласувана и устойчива тактика, която да размени настоящия метод " малко по малко ". Това е от значително значение за възобновяване на Украйна, както и за бюджетите и многогодишното обмисляне на личните ни страни. Нашите държавни управления и отбранителни промишлености се нуждаят от солидна рамка, с цел да могат да създадат нужните вложения за справяне с спор, който може да продължи с години.

И на никое място това не е по-ясно, в сравнение с при производството на муниции. В момента Русия стартира многостранна атака. Украинските сили умеят да отблъскват тези тъпи фронтални офанзиви, само че за това са нужни големи количества муниции - в случай че те се изчерпят, това ще значи злополука. Икономическата и индустриалната мощност на Европейски Съюз обаче е по-голяма от тази на Русия и е належащо да се употребява единствено дребна част от нея, с цел да се обезпечат непрекъснати доставки на муниции за Украйна. Както Съединени американски щати бяха " арсеналът на демокрацията " за Европа по време на Втората международна война, по този начин и Европейски Съюз би трябвало да бъде " арсеналът на демокрацията " за Украйна в този момент. А това изисква ясно и дълготрайно обмисляне, тъй че страната да разполага с това, от което се нуждае, преди да има потребност от него. Не може да се завоюва война с еволюционен подход; той дава на съперника прекалено много благоприятни условия за ескалация. Точно това направи Путин. Реактивната тактика през последните 12 месеца прекомерно постоянно му даваше самодейността. И той към момента има вяра, че макар неуспехите, Русия в последна сметка ще надделее над враговете си.

Трябва да потвърдим, че Путин бърка. И въпреки всичко, по подигравка на ориста, с цел да си осигурим къса война, би трябвало да покажем, че сме подготвени за дълга такава. Затова задължението ни към Украйна би трябвало да включва явен път към участие в НАТО и Европейски Съюз. Приемането на всеобхватни гаранции за сигурност не отслабва тези упоритости, а ги ускорява. А Пактът за сигурност в Киев може да послужи като мост сред актуалната ad hoc поддръжка и цялостната интеграция на страната в евроатлантическата архитектура за сигурност. Трябва да признаем, че предходният двузначен метод на НАТО и Европейски Съюз към Украйна се провали. Неясните обещания за бъдещо участие не ѝ дадоха никаква отбрана, като в същото време дадоха на Путин подправен предлог за експанзия. А присъединението към двете организации ще бъде допустимо единствено в случай че Украйна има всеобхватни гаранции за сигурност през преходния интервал.

Една година след началото на тази война Украйна остава в извънредно нестабилно състояние. Подходът, който възприехме, даде на страната задоволително, с цел да издържи, само че не и задоволително, с цел да победи уверено Русия - и това би трябвало да се промени. Тази годишнина не е миг за размисъл. Това е миг за деяние. Момент, в който да покажем, че сме ангажирани с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Това не е подарък за Украйна. То е нужда за целия либерален свят. /БГНЕС

----------

Андерс Фог Расмусен за „ Политико “. Авторът е създател и ръководител на „ Расмусен Глобал “. Бил е консултант по сигурността на някогашния украински президент Петро Порошенко (2016-2019 г.) и е някогашен общоприет секретар на НАТО (2009-2014 г.) и някогашен министър-председател на Дания (2001-2009 г.).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР