На 24 август украинският народ празнува своя национален празник -

...
На 24 август украинският народ празнува своя национален празник -
Коментари Харесай

Днес е Денят на независимостта на Украйна. Какво не знаем за националния ѝ флаг

На 24 август украинският народ чества своя народен празник - Денят на независимостта на Украйна. На този ден през 1991 година Върховната рада на тогавашната Украинска руска социалистическа република приема Декларация на на независимостта - едно начало на актуалната украинска страна. Но какво знаем и не знаем за украйнския байрак

Обикновено се споделя, че синята лента на украинското знаме съставлява синьото небе над изобилните житни полета на Украйна – показана от жълтата лента.
Въпреки че множеството хора наподобява са се спрели на тази логичност зад избора на цветове, не може да се каже тъкмо за какво са определени, защото флагове и банери със синьо и жълто са записани в украинските земи още от 13 век.

При основаването на град Лвов през 1256 година Данило от Галиция (известен също като Данило Галицки), водач на могъща страна правоприемник на Киевска Рус, прави герба на града жълт лъв на наследник декор.

Запорожките казаци, могъща военна и политическа мощ, формирана в началото от крепостни селяни, съществувала сред 15-ти и 18-ти век, също са употребявали наследник декор с жълти кръстове, звезди и други оръжия на своите флагове. В картината на Илия Репин, озаглавена „ Отговорът на запорожките казаци “ от 1891 година, зад казашките воини се появяват синьо-жълт дирек, както и червено-черен.

По време на вълна от европейски революции през 1848 година, постоянно наричана „ Пролетта на нациите “, украинците в Западна Украйна, които бяха част от украинското национално възобновление от 19-ти век, използваха композиция от синьо и жълто като собствен сплотяващ маркер.

Още един път, след Руската гражданска война през 1917 година, Украинската национална република, краткотрайна самостоятелна украинска страна, просъществувала от 1917 до 1921 година, одобри синьо-жълтото знаме, както се вижда през днешния ден. Това беше първият път, когато знамето като такова се появи обществено на държавно равнище.

Следващият път, когато украинското знаме ще се появи на държавно равнище, е на 24 август 1991 година, когато след несполучливия пуч в Москва група украински депутати маршируват с солиден синьо-жълт байрак през залата за съвещания на Върховната Рада, Народното събрание на Украйна.

Изборът на синьо-жълто знаме след независимостта изглеждаше явен, само че не е без борба. След приемането на Декларацията за самостоятелност на 24 август 1991 година измина месец, преди украинските депутати в Народното събрание да реализират единодушие за знамето.

След два несполучливи гласувания тогавашният ръководител на Народното събрание Леонид Кравчук (първият президент на Украйна) заплаши да подаде оставка, в случай че депутатите не могат да гласоподават оповестяването на синьо-жълтото знаме за национално знаме на Украйна. В течение на месеца над Върховната Рада остана аленото знаме на Украинската ССР.

Заплахите на Кравчук подействаха и националният синьо-жълт байрак беше повдигнат над купола на Върховната Рада до знамето на Украинската ССР. Двете флагове едно до друго провокираха отвращение. Кравчук заповядва червено-синьото руско знаме да бъде спуснато и знамето на самостоятелна украинска страна се развява самотно над Върховната Рада за първи път на 4 септември 1991 година, където е и до момента.

Защо виждаме знаме с алено върху черно в украинските знамена от време на време

Сред украинските синьо-жълти флагове в Украйна от време на време има знаме с алено знаме върху черно, което се вижда да виси от прозорците на хората, на манифестации и на бойното поле. За някои в Украйна тези цветове също съставляват битката против потисничеството.

Недоброжелателите на Украйна настояват, че знамето е на украинските „ неонацисти “, заради обстоятелството, че е било знамето на Украинската въстаническа войска, известна с акронима на нейното украинско име УПА, учредена от Организацията на украинските националисти или ОУН.

Когато нацистите нахлуват в Съветския съюз през юни 1941 година, някои членове на ОУН, а по-късно и на УПА, сътрудничат на нацистите. В последна сметка нацистите се обърнаха против ОУН, като арестуваха и хвърлиха в пандиза водача на ОУН-Б Степан Бандера. До 1942 година нацистките германци и ОУН се бият между тях.

На Запад ОУН и УПА са може би най-известни с убийството и разселването на хиляди, изключително етнически поляци, които живееха в днешна Западна Украйна.

По време на Волинската покруса, в район в североизточна Украйна, ОУН мазета хиляди поляци сред 1943 и 1944 година Докато множеството от жертвите бяха етнически поляци, украинските цивилни също бяха убити от поляци като възмездие.

Днес червено-черният байрак постоянно се вижда дружно със синьо-жълтия държавен байрак на военните контролно-пропускателни пунктове и в освободените градове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР