На 24 август се навършват шест месеца откакто Владимир Путин

...
На 24 август се навършват шест месеца откакто Владимир Путин
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Шест месеца, които разтърсиха света

На 24 август се навършват шест месеца откогато Владимир Путин подреди на десетки хиляди съветски бойци да влязат в Украйна в границите на наречената от него " специфична военна интервенция " .

Но колкото и да го обличаме в " смекчаващи " думи, това беше всеобщо навлизане с невъобразим в Европа мащаб от Втората международна война насам, разяснява Ройтерс в собствен разбор на миналата половин година от украинско-руската рецесия.

От началото на войната има голям брой убити, милиони са избягали, а градовете са превърнати в руини от непрестанните съветски бомбардировки.

Ето кои значими моменти от спора открои Ройтерс:

Смразяваща тирада

Русия неведнъж отхвърляше, че ще нахлуе в Украйна, а откакто го направи, съобщи, че се стреми да " разоръжи " Киев, да го прочисти от " националисти " и да спре разширението на НАТО, само че не и да завземе територия. Но съгласно украинците обръщението на съветския президент Владимир Путин три дни преди нашествието на 24 февруари не оставя подозрение, че той цели да завладее страната им и да заличи 1000-годишната им национална еднаквост.

" За нас Украйна не е просто прилежаща страна. Тя е неотменима част от нашата лична история, просвета и духовно пространство ", сподели Путин. " От незапомнени времена хората, живеещи в югозападната част на тази исторически съветска земя, се назовават руснаци и православни християни ".

Ранно проваляне

В рамките на няколко часа след нахлуването Русия разположи командоси на летище " Антонов ", товарна база северно от Киев, с цел да обезпечи въздушен мост за светкавична офанзива на столицата.

В рамките дневно украинците унищожиха елитните съветски десантчици и унищожиха пистата за кацане. Въпреки че съветските бронирани колони в последна сметка доближиха северните околности на Киев, неуспехът да се обезпечи работещо въздушно летище през първия ден спомогна за неуспеха на проекта на Москва за бързо завладяване на столицата.

" Аз съм тук “

Докато съветските бомби падаха върху Киев, а жителите му се трупаха в метростанциите, с цел да се подслонят, или претъпкваха гарите, с цел да избягат, президентът Володимир Зеленски даде да се разбере, че „ няма да върви на никое място “.

" Добро утро, украинци ", сподели някогашният артист от сериал с намек за усмивка в селфи с мобилен телефон, снимано в ранното утро на третия ден от войната. Зад него се виждаше знакова постройка в центъра на Киев. " Я тут. " (Аз съм тук), сподели той.

Зеленски продължи да активизира страната си в нощни обръщения, а бойните му облекла, наболата брада и непринуденият, само че корав жанр на говорене се трансфораха в знаци на украинската опозиция.
Оттогава насам той употребява видеовръзки, с цел да се позове на Мартин Лутър Кинг пред Конгреса на Съединени американски щати и на Берлинската стена пред Бундестага. Той беше излъчен по улиците на Прага, на премиите

" Грами " и на музикалния фестивал в Гластънбъри, където сподели на ликуващите почитатели да " потвърдят, че свободата постоянно побеждава ".

С непознати деца на ръце

Докато Русия обсаждаше украинските градове, милиони хора се впуснаха в бягство в това, което съгласно Организация на обединените нации е най-бързо разрастващата се бежанска рецесия от генерации насам. Над 6,6 милиона бежанци са регистрирани в цяла Европа, множеството в прилежащите страни, които отвориха обятията си. Киев забрани на мъжете в боеспособна възраст да напущат страната.

" Баща им просто ми съобщи двете деца и ми се довери, като ми даде паспортите им, с цел да ги доведа ", сподели 58-годишната Наталия Аблеева на границата с Унгария два дни след нахлуването, обхванала към врата си ръцете на момчето, което познаваше единствено от няколко часа.

От унгарската страна на границата децата по-късно се събраха с майка си, която плачеше, до момента в който ги прегръщаше мощно.

Поглед към Ада

Мариупол, в миналото процъфтяващо южно пристанище, бе опустошен от съветските сили в продължение на три месеца, които Червеният кръст назовава " пъкъл ". Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са починали, защото питателните, водните и медицинските доставки са били прекратени, а непрекъснатите бомбардировки са затворили доста хора в изби. Според Организацията на обединените народи броят на жертвите е незнаен.

На 9 март Русия бомбардира родилен дом в Мариупол, при което починаха трима души, в това число едно дете. Организацията за сигурност и съдействие в Европа назова това военно закононарушение.

Москва съобщи, че постройката е била неизползваема и заета от бойци. Седмица по-късно беше опустошен спектакъл, в чието мазе съгласно Украйна са се укривали фамилии. На сателитни фотоси се виждаше думата " деца ", изрисувана на земята извън. Киев твърди, че Русия го е бомбардирала съзнателно, с цел да пречупи волята на града, и че към момента се счита, че стотици тела са погребани; Русия съобщи, без да приведе никакви доказателства, че случаят е бил инсцениран.

Тела по улиците

До края на март проектите на нападението на Русия над Киев се провалиха. Нейните бронирани колони, уязвими за мобилните елементи на украинските бранители с противотанкови ракети и безпилотни летателни апарати, понесоха тежки загуби. Москва разгласи изтеглянето си от Северна Украйна като " жест на благосклонност ". Но до момента в който войските ѝ се изтегляха, те оставяха доказателства за своята окупация в разрушени градове и села, оставяйки да лежат тел по улиците.

В в миналото проспериращото предградие Буча бяха открити десетки жертви, някои от които с вързани ръце. Русия отхвърля виновността си и твърди, без да разполага с доказателства, че убийствата са инсценирани.
" Разкарай се, съветски боен транспортен съд! “

В първите часове на нашествието съветски офицери от флагманския транспортен съд " Москва " на Черноморския флот се обаждат по радиото на украинските охранители на безплодния, само че стратегически черноморски остров Змиеносец, като им подреждат да се предадат или да умрат. Един от тях дал отговор по радиото: " Разкарай се, съветски боен транспортен съд! “

Фразата се трансформира в народен девиз, изобразяван на украински билбордове, тениски и най-после на пощенска марка, на която украински охранител стои на скалата и демонстрира пръст на флагмана.
В деня на стартирането на марката, 14 април, две украински ракети поразиха " Москва " - най-големият боен транспортен съд, потънал в борба от 40 години насам. Официално Русия твърди, че един моряк е умрял при случая. Западни специалисти настояват, че съгласно тях към половината от екипажа, наброяващ към 450 души, е умрял в морето.

На 30 юни Русия изостави остров Змиеносец, откакто претърпя тежки загуби при опита си да го отбрани. Тя назова изтеглянето си следващ " жест на благосклонност ".

" Азовстал "

Обсадата на Мариупол продължи, значително отвън полезрението на света. Репортерите на Ройтерс, които доближиха до града откъм съветската страна, откриха злокобна, безмълвна пустота, където комплицирани цивилни излизаха от мазетата под руините, с цел да погребат мъртвите си в тревата край пътя.

Последните украински бойци се бяха скрили в " Азовстал ", един от най-големите стоманодобивни фабрики в Европа, където подземните тунели служеха за бункери. На 16 май украинският общоприет щаб им сподели да се предадат, с цел да спасят живота си. Журналисти на Ройтерс ги видяха да се появяват, носейки ранените си на носилки към рейсове, които ги отвеждаха в пленнически лагер, ръководен от проруските сепаратисти.

Москва даде обещание да третира пандизчиите от „ Азовстал “ в сходство с Женевските конвенции, само че отхвърли украинските апели за замяна на пандизчии.
На 29 юли десетки от бранителите на " Азовстал " бяха убити под стража от проруските сепаратисти при огнен гърмеж, който обхвана пандиза. Киев назова това военно закононарушение, осъществено по заповед на Москва. Москва съобщи, че пандизът е бил изумен от украинска ракета, без да изясни за какво не са потърпевши проруски охранители. Посолството на Русия в Лондон съобщи, че оживелите пандизчии от полка „ Азов “ би трябвало да бъдат екзекутирани посредством обесване, като добави: " Те заслужават унизителна гибел ".

Битката за Донбас

След като не съумя да превземе Киев, Русия промени военните си цели, като се концентрира върху обезпечаването на Донбас - източен район, формиран от две провинции, които към този момент отчасти се държат от нейните сепаратистки пълномощници. Това отприщи най-опустошителните сухопътни борби във войната.

В средата на май цялостен батальон съветски войски беше погубен при опит да премине река Сиверски Донец. Сателитни фотоси демонстрираха десетки унищожени бронирани машини, разпръснати по двата бряга.
Руснаците не престават напред, употребявайки преимуществото на артилерията си, с цел да обкръжат украинските сили от три страни. През юни и двете страни настояват, че са умъртвили хиляди противников бойци. След като завладя руините на градовете Северодонецк и Лисичанск, на 4 юли Путин разгласи победа в региона, само че сраженията не престават.

Бомбата с часовников механизъм HIMARS

В момента войната е съсредоточена основно в южната част, където Киев даде обещание да си върне най-голямата част от територията, завзета при нашествието, която Русия към момента държи. Русия вкара още войски.

От началото на юли Украйна разпростра съвременни ракети, доставени от Запада - високомобилната артилерийска ракетна система М142, HIMARS. Сега тя може да нападна мостове, железопътни линии, командни пунктове и хранилища за муниции надълбоко в съветската територия и се надява, че това ще промени хода на войната в нейна изгода.

Поддръжниците на Украйна в интернет всекидневно разгласяват фотоси на детонации в следената от Русия територия с лозунга " HIMARS O'Clock " (Бомбата с часовников механизъм HIMARS). Русия продължава да твърди, че интервенцията ѝ върви по проект.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР