На 23 декември Православната църква почита Свети Наум Преславски. Свети

...
На 23 декември Православната църква почита Свети Наум Преславски. Свети
Коментари Харесай

Почитаме Свети Наум Преславски

На 23 декември Православната черква уважава Свети Наум Преславски.

Свети Наум се празнува също и на 27 юли - Светите седмочисленици - Св.св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Свети Наум Преславски е феодален български академик, литератор и светец. Православната черква го тачи и като един от светите Седмочисленици.

Сведенията за живота му преди идването в България са нищожни. Има догатки, че е българин от Мизия. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум взе участие в тяхната задача във Великоморавия в 868 е ръкоположен в Рим.

През 886 Наум е изпъден от Великоморавия, откакто прекарва известно време в пандиза, поради своята опозиция против въздействието на немския клир. Той идва в България, дружно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд.

Наум е измежду основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи сред 886 и 893. След като Климент Охридски става свещеник на Дрембица през 893, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този интервал той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно получава неговото име.

Умира на 23 декември 910 година Погребан е при северната страна на храма, където мощите му и до момента почиват неоткрити. Скоро по-късно е канонизиран.

Имен ден през днешния ден имат : Наум, Бисер, Бисера, Бисерка и Бистра.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР