На 22 юни премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че

...
На 22 юни премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че
Коментари Харесай

„Операция Z“ за Прибалтика: Защо Полша и Литва се опасяват от удара на Русия

На 22 юни министър председателят на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че не вижда вероятности за експанзия от страна на Русия, само че се тормози от така наречен Сувалкски кулоар. Това е линия земя в североизточната част на Полша, покрай град Сувалки, който се намира сред Беларус и Калининградска област на Русия, дължината му е към 100 километра.

От стратегическа позиция, въз основа на местоположението на Калининградска област, специалистите на НАТО считат Сувалкския кулоар за едно от сериозните места на картата на Северноатлантическия алианс. На този миг се отделя особено внимание както в проектите на НАТО, по този начин и в нашите вътрешни военни проекти. Следователно нашето военно наличие там, наличието на нашите военни елементи е доста мощно. Освен това близо до коридора са ситуирани интернационалните сили на НАТО, тъй че нашата сигурност е съответна и съответна “, сподели Моравецки.

Темата за коридора е напълно завършена от западния дневен ред и Русия няма безусловно нищо общо с това. Още през 2018 година английското издание „ Таймс “ написа, че Русия е подготвена да превземе коридора, като по този метод отреже Балтийско море от останалата част на Европа. Подобно съмнение обаче звучи неуместно.

В подтекста на интернационалната конюнктура тематиката за коридора пламна с нова мощ. На 18 юни Вилнюс, под претекст за въвеждане на наказания, отчасти блокира преноса на артикули към Калининградска област, като по този метод провежда частична обсада на съветския ексклав. Как стана? Литовските железници уведомиха управляващите в Калининград, че от този ден нататък преносът на артикули, подлежащи на наказания на Европейски Съюз, ще бъде спрян.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова назова сходни дейности неприемливи и съобщи нуждата от връщане на обстановката в законен курс. Тя акцентира, че демаршът може да бъде последван от отговор на Русия.

Всъщност, в случай че приказваме за Запада, тук има плетеница от тънкости от дипломацията и политиката. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съумя да съобщи, че Европа не желае да блокира преноса на Русия до Калининград, а тези дейности са свързани със съблюдаването на осъществяването на глобите. Литва от своя страна сви плещи, базирайки се на обстоятелството, че извършва единствено рестриктивните мерки, наложени от Европейски Съюз.

На 22 юни прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков разяснява протичащото се.

„ Обсъждат се съответни ограничения: говорихме за това, несъмнено. Ние сме уверени, че тези противозаконни наказания са безусловно неприложими в тази обстановка “, сподели Дмитрий Песков.

И на този декор изплува историята на Сувалкския кулоар. Вярно е, че Западът обърна всичко с главата надолу. Дълго време Русия подсигурява самостоятелност на Литва в подмяна на непрестанен пренос. Нарушаването на споразуменията може да сътвори юридически вакуум и това може да има редица последствия.

Военният специалист Алексей Леонков означи, че дълги години „ почвата на нервността “ с коридора е била добре наторена.

„ Всички учения, които се организираха в региона на Балтийско море – „ Балтопс “, „ Защитник на Европа “ … всички те минаха с легенда, обвързвана с коридора. И също по този начин, когато се организираха нашите учения „ Запад-2017 “, „ Запад-2021 “, задгранични медии писаха, че Русия в този момент ще превземе Сувалки под прикритието на учения. Това е тематика, която те въртят дълго време: участва в осведомителното пространство. Отново я повдигат и я свързват с демаршите, които Литва организира “, съобщи Алексей Леонков.

Според него, защото почвата е наторена, се възприема по този начин, като че ли Русия сякаш влиза в борба с Литва поради коридора, а не противоположното, както се случва в реалност. И изказването на Моравецки би трябвало да се преглежда в този подтекст. Той означи, че в случай че възникне въпросът за " пробиването на Сувалкския кулоар ", то ще е в следния случай.

„ Когато маркирахме границите, Европейски Съюз ни подсигурява безконтролен пренос, с цел да признаем Литва като суверенна страна. Ако оттеглим това, Литва престава да бъде суверенна страна и впрочем “, добавя Леонков.

Редица специалисти са съгласни, че коридорът, при несъмнено развиване на събитията, може да бъде употребен от Русия.

„ Коридорът при Сувалки може да се употребява, в случай че Калининградската област е изцяло блокирана - по суша и въздух. В този случай ще бъде допустимо бързо да се освободи Калининград през този кулоар. След това връзката с Калининград може да се реализира през балтийските страни “, съобщи Константин Сивков, боен специалист, лекар на военните науки.

Теоретично, в случай че Калининград бъде обсаден от страни от НАТО, коридорът може да се употребява по предопределение. Това ще бъде насилствена мярка, а не експанзия, както твърди Западът.

Страховете на Моравецки не са нищо повече от разклащане на въздуха, както беше по-ранното изказване на някогашния заместник-ръководител на полското министерство на защитата Ромуалд Шереметиев, който прикани за демилитаризация и преименуване на Калининград, който съгласно него е „ барутно буре сред краката на НАТО “. Ако погледнете картата на транспортната мрежа, ще видите, че при положение на скъсване на блокадата на Калининград преди всичко ще бъде наранена литовската, а не полската територия.

Сега специалистите допускат, че Москва може да анулира " независимостта " на Литва и да отвори коридора към Калининград, в случай че Вилнюс не възвърне преноса. Времето ще покаже по какъв начин ще се развият събитията.

Днес доста специалисти считат, че Съединени американски щати, виждайки успеха на Руската федерация в Украйна, могат да отворят „ втори фронт “. Наскоро новият началник-щаб на английските въоръжени сили Патрик Сандърс прикани за основаване на войска, способна да победи Русия: „ Ние сме поколението, което би трябвало да приготви армията да се бие още веднъж в Европа “. Предполага се, че в случай че „ вторият фронт” бъде отворен, той ще бъде в Прибалтика. Дали Литва подтиква Русия да организира специфична интервенция в Балтийско море? Това към момента е на равнище клюки, само че даже и да се обмисли подобен сюжет, надали Литва ще играе самостоятелна роля. Основното е, че експанзията на съседите може да провокира необратима верижна реакция, по време на която както Полша, по този начин и балтийските страни ще бъдат унищожени.

По-рано и американският специалист Матю Карнихниг назова коридора най-вероятната зона на директен конфликт сред Русия и НАТО.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР