На 22 юли, петък, от 16:00 в Градската художествена галерия

...
На 22 юли, петък, от 16:00 в Градската художествена галерия
Коментари Харесай

Шедьоврите на Детската школа по живопис с ръководител Радко Мурзов влязоха в каталог

На 22 юли, петък, от 16:00 в Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, ще има една многоцветна прочувствена премиера. Радко Мурзов, уважаваният художник, който от половин век води най-популярната школа за изобразяване в морския град, ще показа първите екземпляри на каталога, отдаден на юбилея. Срещата с публиката ще бъде измежду експонатите на огромната галерия " 50 години Школа по живопис с началник Радко Мурзов ", ситуирана в галерията.

Премиерата ще бъде мотив за сърдечен диалог с ученици, родители, другари и поддръжници на школата през годините. Радко Мурзов е подготвил азбучник подарък за всеки един от участниците в изложбата и чака с неспокойствие срещата с тях.

Художникът признава, че изборът на рисунките за юбилейното издание е бил доста сложен, само че е съумял да разположи на неговите 40 цветни страници най-хубавите детски рисунки в историята на школата, както и да показа своята скъпа методика на преподаване.

“Ето да вземем за пример Невена Вълчева участва, аз мислех, че е художник, а тя е станала проектант - споделя той пред Нина Локмаджиева, - на откриването на изложбата от Дюселдорф бяха пристигнали Аглика Христозова, от Австрия пристигна Йоана Пометкова - още доста благи срещи имах с мои ученици. Деница Янева, която в този момент има галерия в Художествения музей “Георги Велчев ”, също е моя възпитаничка.

Тези пораснали деца в този момент ме прегръщат, целуват ме, споделят ми, че годините в школата за тях са били най-приятните. Получавам и картички, които допират сърцето ми, две от тях ще прочета на премиерата, те са много показателни за отношението на децата към мен.

Ще звучи пиано, нашият другар артистът Пламен Георгиев ще бъде с нас и всичко ще се случи в границите на един свободен диалог, в който ще се включат и сътрудниците по плана - Градската художествена изложба - Варна, Общинският детски комплекс Варна, на чийто адрес пристигаха множеството награди през годините, както и доста близки хора, чиито пътища са се пресекли с школата.

Ще посрещна всички измежду експозицията, където има постери от историята на школата, документи за получените награди, изложба на детската рисунка - рамкираните шедьоври на децата, които са станали художници, както и творбите на 26 деца от настоящия състав на школата и на участници в нашия пленер - деца от Украйна, Русия, Беларус. Над 200 творби има в тази галерия, всичко в нея цъфти.

Винаги съм бил влюбен в детската рисунка и считам че тя има място в галериите със своето наивно, парадоксално, цветно и въодушевено пресъздаване на детския свят. ”

Премиерата на каталога е на 22 юли, петък, от 16:00 на ул. “Любен Каравелов ” 1.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на фонд “Култура ” на Община Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР