На 22 септември 1941 г. Великобритания обявява седмица на танковете

...
На 22 септември 1941 г. Великобритания обявява седмица на танковете
Коментари Харесай

Украйна трупа сили за настъпление

На 22 септември 1941 година Англия афишира седмица на " танковете за Русия ", в която заводите създават бронирана техника, с цел да бъдат " отблъснати дивите нашественици ". Съпругата на руския дипломат в Лондон персонално кръщава първия танк с името " Сталин ". Първият танк " Леопард ", който през февруари дойде в Украйна като подарък от Полша, остана без име. Но това е авангардът на сериозен боеприпас, който се е запътил към Украйна. Докато сега всички погледи са ориентирани към борбата за контрола над източния град Бахмут, напълно скоро вниманието ще се пренасочи към предстоящата контраатака, която може да стартира още през април.

На 22 септември 1941 година Англия афишира седмица на " танковете за Русия ", в която заводите създават бронирана техника, с цел да бъдат " отблъснати дивите нашественици ". Съпругата на руския дипломат в Лондон персонално кръщава първия танк с името " Сталин ". Първият танк " Леопард ", който през февруари дойде в Украйна като подарък от Полша, остана без име. Но това е авангардът на сериозен боеприпас, който се е запътил към Украйна. Докато сега всички погледи са ориентирани към борбата за контрола над източния град Бахмут, напълно скоро вниманието ще се пренасочи към предстоящата контраатака, която може да стартира още през април.

Изпращането на творби в Германия танк " Леопард " беше в основата на сложни диспути сред съдружниците на Украйна. На 25 януари канцлерът на Германия Олаф Шолц постави завършек на седмици на безпокойствие, откакто даде обещание да изпрати на Украйна усъвършенствания вид " Леопард 2A6 ". Мнозина смятаха, че това ще отприщи проливен дъжд от дарения от страна на други европейски страни, които също имат " Леопард " -и. Оказа се обаче, че вместо проливен дъжд по-скоро виждаме " лек дъждец ". Досега обединението е поела ангажимент да оборудва единствено два батальона с танкове " Леопард 2 " (всеки украински танков батальон би трябвало да има 31 танка). Дания, Германия и Нидерландия от своя страна се ангажират да ремонтират минимум 100 по-стари, само че актуализирани танка " Леопард 1A5 ", които стигат за още три батальона.
Реклама
" Леопард " -ите ще бъдат допълнени с пъстра сбирка от други танкове. Англия изпраща рота от 14 Challenger 2. Съединени американски щати са дали обещание 31 броя M1 Abrams - най-модерните танкове в техния боеприпас, макар че e евентуално те няма да дойдат в идващите няколко месеци. Полша, която се ангажира да обезпечи на Украйна 14 " Леопард " -а и към този момент изпрати към 250 проектирани в Съюз на съветските социалистически републики танка T-72, ще изпрати и 60 осъвременени по полска технология T-72. Разнообразие от бойни машини на пехотата - от остарелите BMP-1 от руската епоха до американски Stryker и Bradley, ще допълват бронираните бригади.
По-важната смяна в тактиката
И въпреки всичко фиксацията върху танковете отвлече вниманието от по-важна смяна в тактиката. През декември Съединени американски щати и Англия осъзнаха, че една продължителна война не е в полза на Запада. Освен това Русия се оказа още по-слаба, в сравнение с се смяташе до тогава. Настроението, споделя един чиновник, взел участие в тези полемики, беше: " Ако желаеме нещо да се промени, би трябвало да променим нещо. "

Повратната точка настъпи на 20 януари на осмата среща на Контактната група по защитата на Украйна, водена от Съединени американски щати, която се организира почти всеки месец в огромна американска военновъздушна база в Рамщайн в Германия. Там съюзническите министри на защитата се съгласиха да дарят на Украйна съоръжение, задоволително за повече от една дивизия, като задачата е огромна част от него да бъде налично до края на март.

Потокът от оръжия надлежно стартира да се трансформира в потоп. От цялата военна помощ, обещана от Пентагона от началото на войната, 40% на стойност над 8 милиарда $ са пристигнали през трите месеца след 9 декември. Представител на европейско министерство на защитата твърди, че прехвърлянето на оръжия, контрактуван в Германия единствено през януари, възлиза на две трети от общото количество, изпратено в Украйна през цялата 2022 година Повечето от даренията не звучат толкоз секси, колкото танковете, само че въпреки всичко са от решаващо значение - последният американски пакет да вземем за пример включва бронирани транспортни средства за полагане на мостове, които биха били жизненоважни за всяка атака на юг или изток.
Реклама
В резултат на това самата украинска войска се трансформира. По-голямата част от оборудването й към момента е от руски генезис, само че до момента в който съотношението на руските и западни технологии беше пет към едно в края на предходната година, с идването на помощта се чака то да спадне до пет към две. С други думи, съвсем една трета от украинската войска скоро ще има съоръжение по стандарт на НАТО. Генерал Валерий Залужни, който управлява въоръжените сили на Украйна, се надява, че в последна сметка ще получи на свое разположение три нови армейски корпуса, всеки с шест бригади и бройка по над 20 000 души.
Източник: Reuters
Руската атака, която стартира в края на януари, имаше за цел частично да принуди Украйна да ангажира тези запаси, като по този метод направи доста по-трудно организирането на контранастъпление. През последните дни съветски бойци и наемници са навлезли по-дълбоко в Бахмут - град в Донецка област, който е подложен на съветска офанзиви още от предишното лято. Но борбата за града докара до доста по-големи загуби за руснаците, в сравнение с за Украйна. И, което е по-важно, военачалник Залужни заобикаля очевидния капан.
Обучение зад граница
Вместо да хвърля обилни запаси в Бахмут, с цел да избави града, който има доста повече алегорична, в сравнение с военна стойност, той изпрати военнослужещи в чужбина, с цел да се образоват с новото съоръжение. От януари Седмо командване на американската войска организира 50-седмичен курс за украински елементи в своята подготвителна зона " Графенвьор " в Източна Бавария, Германия. По време на офанзивите си предходната година украинската войска атакуваше най-вече във обединения с размер на рота. Обучението в " Графенвьор " има за цел да ги сплоти в по-големи батальони и бригади, способни да водят комбинирани бойни дейности, в които пехотата, бронираната техника, артилерията и другите оръжейни системи работят в синхрон, а освен поредно - както е в множеството случаи в този момент.

Западните политици са разграничени по отношение на това дали помощта ще бъде задоволителна, с цел да се изгони Русия от към 18-те % украинска територия, които тя управлява сега. Войници с бройка едвам към един батальон ще минават през " Графенвьор " всеки месец, а огромна част от армията на Украйна към момента се състои от мобилизирани мъже с стеснен опит. Боеприпасите остават сериозен проблем, защото западните съдружници усилват производството прекомерно постепенно. А неналичието на въздушна мощност на Украйна може да се трансформира в по-голям проблем, в случай че съветските бойни самолети решат да поемат по-големи опасности по време на украинска контраатака.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР